Archívum - 2004. április

Harcforduló

Tőrös István

2004 március végén Balogh Imre vezérőrnagy a Magyar Honvédség légierő csapatainak parancsnoka nyugállományba vonult. A jövőben Moszkvában az orosz-magyar fegyverexport koordinálásával foglalkozó iroda vezetője lesz. Utódja a Magyar Légierő élén Sági János vezérőrnagy, aki eddig a parancsnok első helyettese volt. Sági tábornok úrral - aki a pilótakeresztségben a Zsiga kódnevet kapta - készült interjúban egyaránt érintjük a múlt, a jelen, és a jövő kérdéseit.

Az utolsó part

Kővári László

A kaliforniai San Diego kikötője környékén nem számít ritka látványnak valamelyik amerikai repülőgéphordozó. 2004. január 4-én azonban szokatlan módon, nem saját erejéből, hanem vontató kötélen közeledett egy ilyen acélóriás a mólóhoz.

IRIS-T légiharc-rakéta

Kővári László

A hat európai ország által közösen fejlesztett új generációs kis hatótávú légiharc-rakéta különösen érdekes lehet számunkra, mivel az elvileg szóba jöhet a néhány év múlva rendszeresítésre kerülő Gripen vadászgépeink fegyverzeteként.

A tűréshatár megkísértése

Zoltán Gyula

Csurgai István őrnagy 1981-ben végezte el a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolát. Az iskola elvégzése után Kecskemétre került a harmadik kiképző hajózószázadhoz.

Vasmadárklinika

Gál József

Minden repülő eszköz az "élete" folyamán - ha nem szenved végzetes balesetet - legalább egyszer, de inkább többször, valamilyen szintű javításon esik át. Ez hatványozottan érvényes a szovjet eredetű repülőgépekre, helikopterekre.

Piros-fehér-zöld juharfalevél

Gróf Gergely

2003 nyarán új időszámítás kezdődött a Magyar Légierő életében, ugyanis ettől az évtől kezdve a magyar pilóták képzése a magyarországi felkészítő szakasz után Kanadában történik.

Tűzparancs

Kővári László

Ázsia két új atomhatalma India és Pakisztán régóta gyűlölködik, ami csak az utóbbi negyven évben már három háborút eredményezett. Napjainkban minden eddiginél fontosabb, hogy vitás kérdéseiket békés, tárgyalásos úton rendezzék, hiszen mindkét fél rendszerbe állította nukleáris töltettel felszerelt ballisztikus rakétáit, amelyek bevetése a térség határain messze túlnyúló hatással lenne.

A leghasznosabb víziló

Kővári László

A NATO-tagállamok szinte mindegyikében fejlesztésre szorul a légi szállítási kapacitás, amelynek fontosságát napjainkban is bizonyítja az iraki békefenntartásban való részvételünk. A katonák illetve felszerelésük nagy távolságokra történő eljuttatása még a német Bundeswehr számára is rendkívüli problémát okoz, ezért kellett afganisztáni kontingensüket bérelt gépekkel a helyszínre juttatni.

Taktikai Vezetési Program

Stefan Degraef és Edwin Borremans

Létrejötte óta a program vezérelve ugyanaz, javítani a szövetségesek együttműködési képességeit, repülő tudását, tervezési és feladatszabási ismereteit.

Álltunk a vártán Madrid határán...

Horváth Zoltán

A spanyol polgárháború 1936. július 18-án robbant ki és - éppen 65 évvel ezelőtt - 1939. április 1-én jelentette be Franco tábornok hivatalosan is a harcok befejeződését. A szerencsétlen ország lakói akaratlanul lettek első szenvedői két világrendszer összeütközésének.

Történelemóra

Papp Ferdinánd

A repülés életem meghatározója volt, a Malév repülőgép-vezető kapitányaként, menetrend szerinti járatokkal, egész Európát bejártam. 1964-ben repültem először Raguzába, a mai Dubrovnikba egy turistajárattal. Megérkezésünk előtt rádión bejelentkeztem, és legnagyobb meglepetésemre magyarul válaszoltak.

Háború felülnézetből

Polgár Tamás

A közelmúltban érdekes, új weboldalt indított a Royal Air Force. A The Aerial Reconnaissance Archives című képtárban második világháborús légi felvételeket lehet vásárolni. Köztük természetesen olyanokat is, amelyek Magyarország fölött készültek.

Telemetrikus hírszerzés

Zord Gábor László

Míg az előző részben a szovjet rakéták kamcsatkai becsapódási helyszíne körül ólálkodó egyedi építésű amerikai felderítőgépek történetét idéztük fel, ezúttal az indítási komplexumokhoz közel fekvő földi és légi hírszerzőket keressük fel.

Az elfelejtett konfliktus

Polgár Tamás

Hegyi Karabahról, az ott pusztító háborúról gyakran olvashattunk az újságokban az elmúlt évtizedben, de hogy pontosan kik és miért keveredtek ott fegyveres konfliktusba, azt valószínűleg még a harcolók sem értették pontosan. Egyike volt ez a huszadik század végének véres etnikai háborúinak, ami egy elmaradott és szegény vidéket sújtott.

A galíciai hadműveletek

Szabó Péter

A keleti hadszíntérnek a folyamatos német visszavonulás, s a Kijevtől nyugatra levő területek feladása következtében kialakult helyzetéből 1943 december végén már könnyen meglehetett állapítani, hogy a szovjet hadsereg ukrajnai előrenyomulása a következő év első hónapjaiban elérheti a Kárpátok nyúlványait.

Túszszabadítás légiós módra

Zsig Zoltán

A 60-as, 70-es évekre a fekete kontinensen az akkor fennálló két szuperhatalom megpróbálta minden országban növelni a befolyását. A függetlenségüket elnyert afrikai országokban gyakoriak voltak a polgárháborúk, amelyeket külső erők támogattak. A hatalmat gyakorló kormányerők nem mindig voltak képesek a lázadó erők elleni hatékony fellépésre. Így volt ez a sokszor nevet változtatott Kongóban is, amelyet 1997-ig Zaire-nak hívtak.

A "piros vonal"-tól
az egyetemi katedráig

Szepesi József

1974 őszén, a Kilián György Repülőműszaki Főiskoláról való kibocsátás után, négy fiatal - üzemmérnöki diplomás - hadnaggyal erősödött az 59. honi vadászrepülő-ezred mérnök-műszaki szolgálata.

A Roosevelt anyahajó fantomja

ifj. Rácz László

A címben szereplő amerikai repülőgép- anyahajó fantomja természetesen Phantom, azaz egy repülőgép. A VF-84 Jolly Rogers században repült 30 évvel ezelőtt, 1971 júniusában. Az eredetileg sem kis gép lapunkban is jó félméteres példányban szerepel, lévén a Tamiya 1:32-es makettje. Ilyen nagy modell szakszerű elhelyezésére ugyan csak keveseknek van módja (és az ára sem aprópénz!), de a megépítése, festése, koszolása számtalan példával és ötlettel szolgálhat az 1:48-as, vagy 1:72-es változatok elkészítéséhez is.