Archívum - 2005.június

A Gripen sztori V.

Kővári László

A harci gépek tervezésének egyik kiindulópontja annak előzetes meghatározása, hogy mekkora mennyiségű, illetve tömegű fegyverzet hordozására legyen alkalmas a létrehozandó típus. Mivel a Gripen kisméretű repülőgép, ezzel arányosan alakult a fegyverzetfelfüggesztési pontok száma, illetve teherbírása.

A Penguin hajók elleni rakéta

Kővári László

Norvégia hadiipara nem tartozik a leghíresebbek közé, de néhány fejlesztésük méltán aratott komoly exportsikert. Ezek közül az egyik a Penguin hajó elleni rakéta, amelynek létezik szárazföldről, vízfelszínről és levegőből indítható változata.

Sorstalanság

Kővári László

A Szovjetunió haditengerészete hosszú évtizedeken keresztül nélkülözte a hatékony légi támogatást, egyedül a távolsági bombázók vehettek részt korlátozottan a hadműveletekben. A hadihajók fedélzetén kizárólag helikopterek álltak rendelkezésre, amelyeket lokátoros célmegjelölésen, kutató-mentő, illetve futár feladatokon kívül más célra nem lehetett alkalmazni.

Vega három-egy, jelentkezz!

Gál József

Az események értékelése szempontjából néhány dolgot feltétlenül ismerni kell. 1999 kora tavaszán megindult a Balkánon az "Allied Force" béketeremtő hadművelet, melynek fő célja a Koszovóban élő és a szerb többség által üldözött albán kisebbség védelme volt. ENSZ-felhatalmazással megalakult egy erős szövetséges légierő, amely arra volt hivatva, hogy ha kell, erőszakkal kényszerítse Szerbiát a békeszerződés elfogadására, illetve csapatainak Koszovóból történő kivonására. A Milosevics elnök vezette szerb kormány azonban erre nem volt hajlandó, ezért 1999. március 24-én a szövetséges harci gépek elindították a hadműveletet.

Tiszaparti Fort Bragg

Szita Róbert

A Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Ezred - a megszűnt MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred és az MH 89. Vegyes Szállító Repülő Ezred személyi és technikai bázisán - 2004. október 1-jén érte el készenlétét és kezdte meg működését. Szolnok megyei jogú város képviselő-testülete kérte, hogy a megalakuló új ezred is viselje a város nevét, és jelvényébe építse be annak címerét.

Keserédes születésnap

Gál József

A szovjet-orosz stratégiai bombázók 2004-ben, ha keserű szájízzel is, de fontos évfordulójukat ünnepelhették. Ez a meghatározó bombázóerő elérte 90. "életévét", amelyhez hosszú és rögös út vezetett. Habár minden szempontból mára csak árnyékuk önmaguknak, azért továbbra is mindenkinek számolnia kell ezzel az erővel.

Légtérsértés!

Kővári László

2005. április 14-én reggel zuhogó eső, alacsony felhőalap és kis látástávolság keserítette el a Kecskemétre induló újságírókat, akik a közös magyar-amerikai légi gyakorlásról szerettek volna tudósítani. Szerencsére az időjárás, ha nagyon lassan is, de javulni kezdett, így az eső elállt, mire a sajtótájékoztató helyszínére értünk.

Az utolsó szamuráj

Robin Polderman

A hatvanas-hetvenes években a japán légierő több nagy teljesítményű vadásztípust is rendszerben tartott, az F-104J Starfightert és az F-4EJ Phantomot. A hajózók kiképzésére szolgáló sugárhajtású gyakorlógépük a szubszonikus Fuji T-1 volt, amely saját fejlesztésnek számított, bár inkább az F-86-os kétüléses változatának tűnt. A szuperszonikus típusok kétüléses változataival történő átképzés azonban nem ment zökkenőmentesen, ezért a JASDF (Japanese Air Self Defence Force) egy köztes gyakorlógép beszerzéséről döntött.

Az azték sasok háborúja

Horváth Zoltán

Bár az amerikai filmekben a mexikóiak vagy mint illegális bevándorlók, vagy mint a westernek banditái tűnnek fel, volt idő, amikor messze a hazájuktól, az általuk köztudottan gringóknak nevezett jenkikkel vállvetve küzdöttek. A történelem eme kevéssé ismert epizódjára a második világháborúban került sor, amikor is Mexikó reguláris alakulatot küldött a tengelyhatalmak egyike ellen.

Légi csata a Balaton felett

Jánkfalvi Zoltán

Az amerikai Lockheed gyár kéttörzsű vadászgépének, a P-38-as "Lightningnek" 1944-es magyarországi bemutatkozása a körülményekhez képest szépen kezdődött. Április 3-án, a főváros elleni támadás biztosításában 99 db ilyen típusú repülőgép vett részt, és a "villás farkúak" veszteség nélkül 9 légi győzelmet arattak.

Úszó erődök V.

Bilik Péter

Az 1970-es évek első felében Zumwalt admirális, a US Navy 1970-1974 közötti parancsnoka az egyre nagyobb társadalmi nyomásnak engedve síkraszállt a feketék és a nők flottán belüli egyenjogúságának megteremtéséért. Ennek szellemében 1971 áprilisában ellentengernaggyá nevezte ki Samuel L. Gravelyt, aki így a US Navy első színes bőrű zászlóstisztje lett. Rá egy évre "női fronton" is hasonló előrelépés történt: Alene B. Duerk szintén ellentengernagyi kinevezést kapott, és átvette a haditengerészet ápolónővéreinek (Navy Nurse Corps) vezetését.

A falvak bombázása

Pataky Iván

A második világháború eseményeit átfogó, összegző krónikák alig tesznek említést arról, hogy bombázták-e a szövetségesek a falvakat. Természetesen - mint minden általánosítás - ez a megállapítás sem fedi pontosan a valóságot. Több kiemelkedő hadtörténészünk, így Veress D. Csaba is a teljesség bemutatására törekszik hadikrónikáiban.

Feketekeresztesek

Temesvári Péter

A Luftwaffe szó hallatán az emberek többségének leginkább a náci Németország rettegett légiereje jut az eszébe, vijjogó Stukákkal, cikázó Messerschmittekkel és sok légi győzelmes ászokkal. Pedig a Luftwaffe sokkal több ennél, egy napjainkban is létező, ereje teljében lévő hadigépezet, mely büszke hagyományaira, és ellentmondásos múltja ellenére megbecsült tagja az Észak-atlanti Szövetség légierőinek. Az idáig vezető út azonban nagyon rögös volt, melyet most megpróbálunk áttekinteni.

Csendőrszolgálatban

Gál József

A második világháború után kétpólusú világrendszer alakult ki, benne a két szembenálló európai katonai tömbbel. A nyugati világ 1949-ben létrehozta a NATO-t (North Atlantic Treaty Organization), míg Európa keleti régiójában az egykori Szovjetunió 1955-ben megalakította a Varsói Szerződést. Mindkét katonai tömb komoly fegyverkezésbe kezdett, hogy egy esetleges újabb összecsapást győztesen fejezhessen be.

A legnépszerűbb

Kárpáti Endre

Ha megkérdeznénk az ismerőseinket, hogy szerintük melyik a világ leglátogatottabb múzeuma, valószínűleg a British Museumot, a Louvre-ot vagy a Guggenheim-gyűjteményt kapnánk válaszul. Azonban bármennyire is meglepő, a világ legnépszerűbb ilyen intézménye a washingtoni amerikai Nemzeti Légügyi és Űrkutatási Múzeum (National Air and Space Museum).

A világűr ostroma I.

Schuminszky Nándor

1942 októberében Németország katonai csillaga még magasan ragyogott az Atlanti-óceántól a Volgáig, Norvégiától Észak-Afrikáig. Váratlanul, nagyarányú győzelmeik a német katona legyőzhetetlenségének mítoszát ültették el Európa népeiben, és a sikerek a német vezetést elkápráztatták. Az 1942. augusztusi dieppe-i balszerencsés szövetséges partraszállási kísérletet követően a brit tankok roncsai a parti sávban tovább erősítették a németekben azt a téves hitet, hogy páncélosaik, akárcsak a jelen helyzetükben, mindig úrrá lesznek a hasonló kísérleteken.

Öffag Albatros D.III

Nagy Sándor

A német Albatros gyár 1916 augusztusában jelent meg legújabb típusával, mely ebben az időben a legjobb és legszebb vadászgépnek számított, felülmúlva az angol és francia modelleket. A gép szerkezetét nagy szilárdságúra tervezték, furnérborítású törzzsel, a szárnyba épített átszívásos hűtőradiátorral, szinkronizált géppuskákkal.