Archívum - 2007. december

Érettségi vizsga

Tőrös István

2004 őszén szűnt meg a sorkatonaság, ezzel elkezdődött a haderőreform utolsó fázisa, az önkéntes professzionális haderő kialakítása. A folyamat ez évben felgyorsult, a 77 hadrendi elem 33-ra csökkent, átalakult a minisztérium és a csapatok irányítási rendszere. A 2007 októberében tartott Bevetési Irány hadgyakorlat a tanulóéveket lezáró vizsgának is tekinthető. Az ott látottakról, és a gyakorlatig megtett útról beszélgettem Tömböl László mérnök altábornaggyal, az Összhaderőnemi Parancsnokság első emberével.

Az SZ-25-ös levegő-föld rakéta

Kővári László

A Szovjetunióban már a második világháborút megelőzően is foglalkoztak nagyméretű nem irányított rakéták fejlesztésével, amelyeket harci repülőgépek fegyverzetébe szántak. Ezek közül több változat is eljutott a harci alkalmazásig, és bebizonyosodott, hogy gyakorlott pilótával megfelelő hatékonyságúak.

A Flotta szárnyai

Kővári László

2006. februári és 2007. áprilisi számunkban már foglalkoztunk az orosz MiG-29-es hajófedélzeti változataival. A MAKS 07 kiállításon bemutatott vadonatúj gyártású gépekről sikerült összegyűjteni egy sor érdekes információt, így mindenképpen indokolt, hogy újra visszatérjünk az indiai haditengerészet állományában hamarosan megjelenő típusra. Előtte azonban röviden áttekintjük a feladatkörét tekintve az amerikai Hornethez hasonlítható MiG-29K eddigi múltját.

Tiranai lépésváltás

Wim Das és Kees Otten

Albánia valamikor a hidegháború idején sajátos elképzelések alapján készült a külföldi agresszorok ellen. Először szovjet, majd kínai közreműködéssel szerelte fel hadseregét, ezen belül légierejét. A kínai gyártmányú vadászgépek azonban mára teljesen elavultak, selejtezésüket követően a lángvágóra várnak. Napjainkra teljesen megváltozott az ország nemzetközi helyzete, a légierő csak könnyű helikoptereket tart üzemben, a légvédelem jelen pillanatban nem létezik.

Made In China... X.

Zsig Zoltán

A H-6-os bombázók a hosszúra nyúlt szolgálati idejük alatt elavultak. Mivel nem sikerült megfelelő váltó típusról gondoskodni, ezért mindenképpen korszerűsíteni kellett azokat. Az újabb típusváltozatok már sok mindenben eltértek az eredeti szovjet bombázóktól. A legújabb elektronikai és fegyverzeti rendszerekkel a harci hatékonyság a többszörösére nőtt. Az új robotrepülőgépekkel hamarosan már Kína határaitól több ezer kilométerre is képesek lesznek megsemmisíteni a célpontjaikat.

Önfejlesztők

Trautmann Balázs

A meglehetősen viharos, költségtúllépésekkel és látványos késésekkel körített európai és amerikai repülőgép-gyártási piac mellett Japán szép csendben egyszerre két fontos típusát is lecseréli. Méghozzá nem is akármiket: teljesen saját fejlesztésű, több hajtóműves repülőgépekről beszélünk!

Előttem az utódom

Kárpáti Endre

Az észak-atlanti szövetség új, volt szocialista tagállamai közül egyértelműen Lengyelország rendelkezik a legerősebb és egyben legnagyobb presztízsű légierővel. Folyik az An-26-osok cseréje a CASA 295-ösökre, megkezdték a Herculesek rendszeresítését, az öreg MiG-21-eseket és MiG-23-asokat a NATO legkorszerűbb F-16-osaira cserélték, miközben csapásmérő és elfogóvadász-feladatok ellátására megtartották a Szu-22-eseket és a MiG-29-eseket - sőt, az utóbbiak állományát még növelték is. Ezúttal a swidwini 40. harcászati repülőszázad és a poznani ideiglenes kiképzőcsoport bemutatásával szeretnénk képet adni a lengyel vadászbombázók jelenlegi mindennapjairól.

Típuskavalkád

Wim Das és Kees Otten

Görögország a NATO déli szárnyának egyik fontos tagja, amely jelentős vadászerőt tart aktív szolgálatban. Ennek fő oka az a folyamatos feszültség, amely az elvileg szövetséges Törökországgal immáron évtizedek óta állandósult. A hasonlóan erős ország légierejével szemben nemcsak a gépek mennyisége, hanem a típusválasztéka is bőséges.

Ikrek feketében

Horváth Zoltán

A hidegháborús évek szuperszonikus amerikai gépcsodái után következzen a legsötétebb korszak, az első fegyveres összecsapás egyik gyorsan feledésbe merült szereplője, az F-82-es Twin Mustang. A kétülésest, mint a dugattyús motoros harci gépek utolsó mohikánját, kísérőként vagy éjszakai vadászgépként alkalmazta az amerikai légierő. A típus mellőzöttségét egyrészt az okozta, hogy lekéste a II. világháborút, másrészt meg az, hogy a sugárhajtású gépek rohamos fejlődése még azokat a vadonatúj példányokat is elavultakká tette, melyeket 1949 tavaszán szállított le a North American cég. A Twin Mustangok első vonalból való kivonása és célvontatókká történő leminősítése meg is kezdődött, amikor 1950. június 25-én kitört a koreai háború.

Rosszkor, rossz helyen...

Jánkfalvi Zoltán

Miután a II. és III. ukrán front csapatai megközelítették Közép-Európa térségét, először nyílt alkalom arra, hogy a II. világháború két legnagyobb terhét viselő állama, a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok katonái személyesen is megismerhessék egymást. Ez az "ismerkedés" azonban egy cseppet sem volt feszültségektől és összetűzésektől mentes.

Azonosítottam a célt...

Dr. Pataky Iván

"Dulce et decorum est pro patria mori - Édes és dicső a hazáért meghalni" - tanultuk és hallottuk mi 11-14 éves gimnazisták a negyvenes évek első felében a latin közmondást. A háború évei voltak ezek és a katona, a honvéd volt a példaképünk. Nem véletlenül lettem katona az évtized második felében, és köteleztem el magam egy életre sok kortársammal együtt a haza védelmének ügye mellett. Anyai, női eszményképnek pedig a római Corneliát, a Gracchusok anyját állították elénk. Ki mint a sok író és költő által világszerte megírt monda szerint pajzsot (vagy dárdát?) adott fiai kezébe, mondván nekik: "ezzel, vagy ezen gyertek vissza", és küldte őket a szabadságért harcolni, földet és jogot adni a polgároknak, vagy ha kell, meghalni az eszméért. Megjegyzem, mindkettőjüket meggyilkolták.

Az összeomlás napja

Horváth Zoltán

Amikor 1975. április 30-án reggel 5 órakor a tengerészgyalogság CH-46-os gépe felemelkedett a nagykövetség épületének tetejéről, a fedélzeten szorongó tisztviselők és katonák a legkevésbé sem voltak büszkék amerikai mivoltukra. Ígéreteik ellenére ugyanis a Saigonban maradtak közül már csak a tengerészgyalogos utóvéd harcosai számíthattak arra, hogy helikopterrel értük jönnek. A hátrahagyott, közel félezer menekült ezért hiába is nézett reménykedve az elcsattogó Sea Knight után. Így tehát Amerika, mely egykori szövetségesét a legnagyobb szükségben hagyta magára, utoljára még elárulta azt a pár száz embert is, akik a végsőkig bíztak a tengerentúli nagyhatalomban.

A-12 Avanger II-es

Kővári László

Az USA-ban a hetvenes években kezdődött meg a lopakodó­technológiájú repülőgépek fejlesztése. A sorozatgyártásig elsőként a Lockheed F-117-ese jutott el 1981-től, amely az USAF állományában kis szériában állt szolgálatba. A haditengerészet így ismét fáziskésésbe került, noha az elemzések alapján a repülőgép-hordozók fedélzetén is szükség lett volna alacsony észlelhetőségű harci gépekre.

Az M-hadosztály pilótája

Szepesi József

Már tíz éve is van annak, hogy közös irodában dolgozunk Rétháti Lacival a Magyar Veterán Repülők Szövetsége helyzetének javításán, a szervezet életben tartásán. Ez a hosszú idő - még akkor is, ha az viszonylagos - alkalmat adott, hogy közös pályánk kezdete okán szóba kerüljenek aktív pályafutásunk fontos vagy általunk fontosnak tartott eseményei. Rétháti növendék már 1952 kora őszén Tápiószentmártonba került barátságot kötni a Jak-18-assal, én pedig akkor foglaltam el a növendék státusomat. Bizonyára találkoztunk is, az előttünk viharzó sokadalomból Gidáli, Borza, Kónya és Bernáth növendékek neve rögzült bennem. Réthátié nem, pedig ő - ahogyan később megismertem - a harsányabbak közé tartozott.

Tiszteletbeli űrhajósok

Schuminszky Nándor

A II. világháború befejezése után a Németországtól megkaparintott rakétatechnika és szakemberek "segítségével" mind keleten, mind nyugaton gőzerővel indult meg a verseny az új vívmány mielőbbi hadrendbe illesztésére. Az űr meghódításáért folytatott küzdelem első menetét a Szovjetunió nyerte, amikor 1957. október 4-én felbocsátotta a világ első mesterséges holdját. A békeszózatok tirádái, a szputnyik "bip-bip" jelzései azonban nem homályosították el a nyugati katonai elemzők tekintetét. Világosan látták, hogy egy újabb világháborúban már az amerikai kontinens is elveszti hagyományos sérthetetlenségét, az ellenséges rakéták nukleáris terhükkel könnyűszerrel elérik városaikat, falvaikat, emberek tízmillióinak halálát hozva.