Archívum - 2010. március

Világtendereken

Elképzelhető, hogy igen. A svéd JAS-39 Gripen vadászbombázó a világon futó összes fontos harcigép-beszerzési tendernek esélyes résztvevője, több kontinensen. India, Brazília, Svájc mellett egy sor más országban is hamarosan esedékes az elavult repülőgépek cseréje, amelyre a világ minden harcigép-gyártója pályázik. A konkurenciát csak "up-to date", vagyis a létező legújabb technológiákat és képességeket felmutató típussal lehet legyőzni, ez a már meglévő gépek folyamatos továbbfejlesztését igényli.

Éjszakai repülés

Temesvári Péter

Az éves kiképzési repülési idejük mindössze tizedét töltheti egy átlagos magyar katonai repülőgép-vezető a csillagos égbolton, a jelenlegi alapfeladatok ellátásához azonban ennyi is elegendő. A kecskeméti Szentgyörgyi Dezső repülőbázison készült fotóriportunk segítségével a különleges felkészültséget kívánó éjszakai repülés kulisszatitkaiba pillanthatunk be.

Kalózvadászat

Zsig Zoltán

Afrika keleti partjainak közelében az elmúlt években drasztikusan megemelkedett a kalóztámadások száma. Ennek a legfőbb oka az, hogy Szomáliában gyakorlatilag nincs erős központi hatalom, amely képes lenne az országban megszüntetni az anarchisztikus állapotokat.

Nehéz szülés volt

Kővári László

2010. január 29-én repüléstörténeti jelentőségű esemény történt a szibériai Komszomolszk melletti Dzemgi légi- bázison. A Gagarin repülőgépgyárnak is otthont adó repülőtéren többéves késés után sor kerülhetett az első orosz ötödik generációs többfeladatú harci gép, a T-50-es PAK-FA (Perszpektivnij Aviacionnij Komplex-Frontovaja Aviacija) első felszállására.

Alacsonytámadás! Feküdj!

Zsig Zoltán

Miután Argentína 1982. április 2-án elfoglalta a Falkland-szigeteket, jelentős erőket vezényeltek át a védelemre. Amikor tudomást szereztek arról, hogy a britek katonai kontingense útra kelt a dél-atlanti térség felé, felkészültek az invázió visszaverésére. Ebben nagy szerepet szántak az IA–58 Pucara repülőgépeknek.

Tisza-partról a hegyek fölé

Kárpáti Endre

A Magyar Honvédségnek 2004 óta egyetlen forgószárnyas alakulata van, a 86. Szolnok Helikopter Bázis. Az egység életében a közelmúltban számos változásra került sor, új képességek jelentek meg. Ezekről, valamint a közeljövő terveiről adunk ezúttal rövid összefoglalót.

The winner is... Captain Péter Kovács Hungary, MiG-29!

Kovács Péter nyá. százados

2000 júliusát írjuk. Már minden készen áll, minden papír, minden engedély. Már csak az a furcsa érzés szűnne meg a gyomrom környékén, ami akkor jelentkezik, amikor valami olyat tesz az ember, amit azelőtt még nem.

Hajszálon múlott

Horváth Zoltán

"A tenger nyugodt. A szél sebessége 20 km/h, pontosan 60 fokról. A felhőzet helyenként szakadozott. A vízszintes látás kitűnő." - írta 1945. március 19-én reggel az amerikai flotta CV 13-as Franklin hordozóján a hajónaplóba Stephen Jurika fregattkapitány, az ügyeletes tiszt. A nap, amely ilyen nyugodtan kezdődött, katasztrofálisan végződött a 27 100 tonnás óriáson szolgálatot teljesítők nagy része számára. Essex-osztályú hordozó egy sem veszett el a II. világháború során, de semelyik sem került annyira közel hozzá, mint a Franklin.

Gyermekbetegségek II.

Varsányi Mihály

A fentebb említett 10 gépes sorozatgyártását a 381. számú repülőgépgyár kapta feladatul. Korábban ez a gyár La-7-eseket készített, mégpedig olyan sikeresen, hogy 1945 első fél évében elnyerték a Vörös Vándorzászlót. A háború befejeztével a feladat megváltozott: át kellett állni motorcsónakok és 14-féle különböző közfogyasztási cikk gyártására meg trolibuszok javítására.

Szállított, mentett, oltott... IV.

Magó Károly

2000 környékén történt, hogy egy emlékezetes helikopteres lövészeten vettem részt. A lövészetet a szentkirályszabadjai repülőtérről hajtottuk végre, mert közel volt a várpalotai lőtérhez. Ilyenkor a kijelölt helikopterek áttelepültek, ezért elkezdődött a felkészülés. A lövészet idejére sárkány-hajtómű részről engem jelöltek ki ügyeletes mérnöknek. A málházás után felszálltunk, és kötelékben átrepültünk. Miután megérkeztünk, a repülés utáni ellenőrzés során feltárta (ha jól emlékszem) a 10 430-as oldalszámú Mi-8-as mechanikusa, hogy a bal oldali stabilizátoron, a törővégtől befelé négy szekción keresztül felszakadt a vászon.

Rendhagyó karácsony 1944 II.

v. Szentiványi János

Már koromsötét volt, amikor megjelentünk a tetthelyen. Az irodában égett a villany, egyébként az egész telepen az orráig sem látott az ember. Miután hasztalan igyekeztem a főnököt jobb belátásra bírni, látszólag beletörődve a kudarcba, elhagytam a helyiséget.

Egy típusváltás anatómiája

Serflek Szabolcs

Az ARANYSAS oldalain rengeteget írunk különböző katonai repülőgépekről, de általában a gépek jellemzőit, esetleg harci bevetéseit tárgyaljuk. Ezúttal bepillantunk egy kicsit a függöny mögé: hogyan kell felépíteni gyakorlatilag a semmiből egy vadonatúj vadászrepülő-századot. Interjút készítettem Tom Whartonnal, aki az USAF (amerikai légierő) egyik legtöbbet "foglalkoztatott" vadászrepülő-századának, a 492. századnak a típusváltását és a század újbóli felépítését irányította.

Hogy mások élhessenek... III.

Serflek Szabolcs

A Sandy hívójelű A-1 Skyraider repülőgépeknek a "titkos" laoszi háborúban is rengeteg dolguk akadt. Az alábbiakban közreadunk néhány megtörtént esetet, amelyekből kiviláglik, hogy bár az amerikai hadigépezet messze nem volt tökéletes, de az egyes pilóták hősiessége sokszor ezeket a hiányosságokat is pótolni tudta.

Héttonnás bestia

Horváth Zoltán

A Curtiss-Wright cég egymotorosát a II. világháború leglassabban hadrendbe állított amerikai gépeként tartják számon. Ez különösen azért dühítette a repülőgép-hordozók tengerészeit, mert szinte semmiben sem múlta felül azt a típust, amelynek a leváltására szánták. Nem csoda, hogy a Helldiver, amely a US Navy számára épített zuhanó­bombázók sorából az utolsónak bizonyult, végül bekerült a konfliktus legrosszabbnak tartott repülőgépei közé.

Hazai felszállópályán II.

Varga "Tömör" Imre

Nézzük meg, a mai repülési lehetőségek mellett hány éves munka után érheti el a repülőgép-vezető az "Aranykoszorús I. osztályú hajózó tiszt" kitüntető címet?