Archívum - 2011. november

Iraki atomprogram: törölve

Kővári László

aranysas.hu

2011 júniusában volt 30 éve, hogy az izraeli légierő lerombolta a Bagdad közelében lévő iraki atomerőművet, amelynek elsődleges feladata az atombombához szükséges hasadóanyag előállítása lett volna. Az Opera hadművelet számos eseménye vált ismertté a 25. évforduló idején, azonban több fontos részlet titkosítását csak most oldotta fel az izraeli titkosszolgálat, a Moszad.

Sivatag magyar módra

Kárpáti Endre

aranysas.hu

Az idei év legnagyobb nemzetközi forgószárnyas- hadgyakorlatát a szolnoki helikopteresek rendezték. A Logical Decision 2011 hadijátékon ezúttal öt ország katonái gyakorolhatták a korunk háborúira jellemző bevetések végrehajtását.

Időjáték

Kővári László

aranysas.hu

Légierőnk MiG-21-eseinek korszerűsítésére egy másik lehetőség is rendelkezésre állt, amelynek azonban még annyira sem volt meg a politikai támogatása, mint az izraeli ajánlatokénak. A katonák egy része számára minden bizonnyal vonzó lett volna a dolog, hiszen közöttük máig tartó hatása van a szovjet/orosz technika több évtizedes alkalmazásának, a keleti technikát még manapság is sokan preferálják.

Puma-jubileum: 6000

Kővári László

aranysas.hu

Svédország semlegességének megtartása mellett egyre nagyobb mértékben igyekszik részesévé válni minden jelentősebb nemzetközi katonai akciónak, ehhez megvan minden anyagi és technikai feltétele. Utóbbi elsősorban a JAS-39-es Gripen képességein alapul, de a technika önmagában semmit sem ér a megfelelően kiképzett személyi állomány nélkül. Éppen ezért a sok évtizedes önkéntes elszigeteltség megszűnt, az utóbbi években a koronás felségjel egyre több nagyszabású nemzetközi hadgyakorlaton tűnt fel, nem volt kivétel ezalól a Nevadában rendszeresen megrendezett Red Flag sem.

Légi maraton

Kővári László

aranysas.hu

A közelmúltban egy érdekes írás jelent meg az F-16-osok híreivel, eseményeivel foglalkozó igényesen és szakszerűen szerkesztett f-16.net internetes honlapon. A cikk szerint 2011 tavaszán a Líbia elleni légi akciók első időszakában került sor az F-16-os típus leghosszabb időtartamú bevetésére, amelyet két spangdahlemi Block 50-es hajtott végre.

Egy kis segítség barátainktól

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A vietnami háborúban az amerikai fegyveres erők több ezer helikoptert használtak. A másik oldalon szintén bevetettek forgószárnyasokat, bár nagyságrendekkel kisebb mennyiségben. Elsősorban szállítási feladatokra használták ezeket. Időnként kis számban épült, kuriózumnak számító típusok is felbukkantak a dzsungel lombkoronái felett.

Hipercsapás

Deák Krisztián

aranysas.hu

Nagyhatalmak vezetőinek szívét megbizsergető gondolat: egy olyan rendszer, mellyel egyetlen órán belül a föld bármelyik pontján pontos támadást lehet végrehajtani. Nem kellenek a repülőgép-hordozók, a sebezhető stratégiai bombázók, a még gyermekcipőben járó, pilóta nélküli támadó repülőgépek.

Szuperszonikus partjelzők

Frank van der Avoort, Johan Franken és Frank Toenders

aranysas.hu

2007. április 18-án az UEFA elnöke, Michel Platini bejelentette, hogy a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot közösen rendezheti meg Ukrajna és Lengyelország. A volt "keleti blokk" két országa ezzel különleges lehetőséget kapott, hogy bizonyítsa alkalmasságát, a döntés egy sor infrastrukturális beruházás megkezdését eredményezte. Új stadionok mellett szállodák, autópályák épülnek, de különös gondot kell fordítani a rendezvény biztonságára is. Tovább »

Hitler "okos" bombái

Horváth Zoltán

aranysas.hu

Egy célt eltalálni repülőgépről ledobott bombával már azelőtt sem volt könnyű, hogy létezett volna hatékony légvédelem. Létrehozása után pedig az ilyen akciókat elveszett emberéletek, lelőtt gépek és elpazarolt bombák tették igen drágákká. A XX. század utolsó évtizedére a lézeres vezérlésű "okos" bombák alkalmazása mindennapos dologgá vált. Ám ezek a légelhárító fegyverektől biztonságos távolságban útnak indítható harci eszközök a II. világháború idején fantasztikus elképzeléseknek számítottak. Legalábbis addig, amíg a III. Birodalom szakemberei bele nem vágtak kifejlesztésükbe.

Hívójele: Kis Herceg

Kositzky Attila

aranysas.hu

- Uraim! A francia ellenállók éjszakai támadása miatt szigorításokat léptettem életbe. Felhívom a figyelmüket, hogy szálláshelyeiken, a repülőtérre történő mozgásuk során legyenek éberek, bizalmatlanok, mert további támadásokra számíthatunk! Százados úr, tartsa meg az eligazítását!

Személyes ügy

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Az El Dorado Canyon hadművelet hiába volt sikeres, a célját mégsem érte el. Kadhafi nem hagyott fel a terrorizmus támogatásával. Mivel csak ilyen módon tudott bosszút állni, ezért ismét polgári személyeket érintő támadásokat hajtottak végre. Ez azonban az akkori nemzetközi helyzetben már végleg elszigetelte rezsimjét. Ennek volt a következménye egy olyan légi incidens is, amelyre elvileg nincs ésszerű magyarázat.

Csatarepülősorsok

Magó Károly

aranysas.hu

Lehet, hogy kevesen tudják, de az orosz hadtörténet is jelentős katonai eseményként tartja nyilván a balatoni csatát. 1944. december 1. és 1945. március 30. között a Balaton környéke a második világháború egyik jelentős hadszíntere volt. Itt építették ki a Margit és Klára védelmi vonalat, melyekkel a III. Birodalom délkeleti határait akarták megvédeni, valamint a Budapest felszabadításáért indított német támadások közül kettő ebből a térségből indult.

Halászsas fékhoroggal

Horváth Zoltán

aranysas.hu

A Sea Hawk - Halászsas - a Hawker cég első sugárhajtású típusa volt, amelyet egyenes szárnya ellenére az akkori világ második legerősebb haditengerészeti légiereje - a brit Fleet Air Arm - még akkor is hadrendben tartott, mikor a nyilazott szárnyú harci gépek másutt már mindennaposaknak számítottak. Megtervezése és első vonalból történt kivonása között 16 év telt el, ez az 1950-es évek mércéje szerint meglehetősen soknak számított.

Volt egyszer egy PG... XI.

Kővári László

aranysas.hu

A nyolcvanas évek elejére a MiG-21U típus feleslegessé vált légierőnkben. A korszerűbb UM (69-es) változatból elegendő volt mindhárom ezred állományában, ezek közelebbi rokonságban álltak az MF és bisz gépekkel, a régi kétülésesek több szempontból sem feleltek már meg a követelményeknek. A kivont típus azonban nem ment veszendőbe. Nem tudni, mi módon, de az indiai légierő tudomást szerzett a gépekről, talán éppen Dilbagh Szingh marsall, az indiai légierő parancsnokának magyarországi látogatásán.

Veszteséglisták

Diószegi Dusán

aranysas.hu

Miután 1966 elején megindultak az amerikai légierő bevetései az észak-vietnami-laoszi határszakasz, a védelmezésre kijelölt 4. harci zóna közelében, csak idő kérdése volt az első Dvina-Stratofortress találkozó. Az amerikaiaknak már "volt szerencséjük" megismerkedni az észak-vietnami integrált légvédelmi rendszerrel, így annak ellenére, hogy napjainkban nagyon sok nem szakmai forrás lenézően értékeli az SZA-75M Dvina rakétakomplexumot, jól tudták, hogy veszélyes ellenfele lehet az általuk oltalmazott légtért megközelítő B-52-eseknek.

Hazai felszállópályán XXII.

Varga "Tömör" Imre

aranysas.hu

Rövidesen meglátogatott a parancsnok, elbeszélgettünk, csak csóválta a fejét, amikor elmeséltem nagy vonalakban a fogdafenyítés okát. Ezzel a megjegyzéssel távozott: "Neked nem kell egyenruhában járnod, lehetsz egész nap melegítőben, nem fog senki szólni, ha ebéd után alszol egy jót."