Archívum - 2012. július

Pokoli tűzkeresztség

Serflek Szabolcs

aranysas.hu

Az AGM-114 Hellfire (jelentése: pokoltűz) levegő-föld rakéta az Apache AH Mk1-es (a méltán híres AH-64-es csatahelikopter licencben gyártott brit változata) egyik fő fegyvere. Első éles használatára nem sokkal az után került sor, hogy a brit hadsereg légiereje rendszeresítette az Apache-ot. Cikkünk az akcióban részt vevő személyzetek elbeszélése alapján dolgozza fel ezt az eseményt. Tovább »

Minden eszközzel

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A háborúk alatt sokkal könnyebben adnak zöld utat olyan alkalmazásoknak, átalakításoknak, amelyeket békeidőben a bürokrácia megakadályozna. A szükséghelyzetben a hiányosságok kihozzák a kreativitást a katonákból. Ez igaz volt az argentin légierőre is a Falkland-szigetekért vívott konfliktusban.

Előttem az utódom?

Deák Krisztián

aranysas.hu

Nem a Fire Scout hónapja volt március. S a hibák és a leállítás után itt az újabb hír: már készül a váltó típus, és jóval nagyobb is lesz.

Szemtől szemben I.

Kárpáti Endre

aranysas.hu

A hidegháború egyik ikonja, a McDonnell Douglas F-4 Phantom 54 évvel első repülése után még mindig hadrendben áll a típust eredetileg rendszeresítő országok több mint felénél. Ezek közé tartozik Görögország is, ahol maroknyi felderítő mellett még kétszázadnyi harci gép szolgál. Ez utóbbiak bázisán, Andravidán járt az ARANYSAS.

Szemtől szemben II.

Kővári László

aranysas.hu

Törökország légiereje hosszú időn keresztül a világ élvonala mögött kullogott, a fejlesztések késve történtek, ez összhangban volt az ország gyenge gazdasági helyzetével. Ma már más a helyzet, de a NATO déli szárnyának legnagyobb haderejével büszkélkedő ország harci gépei között még mindig megtalálhatók a hatvanas évek technikai színvonalát idéző típusok.

Esélylatolgatás

Kővári László

aranysas.hu

Az utóbbi hetek-hónapok híradásai között számos alkalommal hallhattunk Izrael küszöbönálló Irán elleni támadásáról. Mindkét fél felelős politikusai részéről elhangzottak hasonló tartalmú kijelentések, azonban ezek mértékadó vélemények szerint inkább a "szájkarate" kategóriájába tartoztak, mintsem a realitásokat tükrözték volna.

Célpont a Hold?

Polgár Tamás

aranysas.hu

A hidegháború során mindkét szuperhatalom a legfurcsább titkos terveket őrizgette páncélszekrényeiben. Ezek között olyat is találunk, amely leginkább a Sztrugackij testvérek sci-fi világába illene. A szovjetek és az amerikaiak ugyanis az ötvenes években egyaránt fontolóra vették, hogy nukleáris fegyvert robbantanak a Hold felszínén, mégpedig anélkül, hogy tudtak volna a másik fél hasonló terveiről.

Sivatagi esőcsinálók

Johan Franken és Frank van der Avoort

aranysas.hu

2012. április 4. és 7. között rendezték meg a Marrákes közelében lévő Menara légibázison a soron következő Air Expót, amelyre kétévente kerül sor 2008 óta. A látnivalók nem okoztak csalódást az 50 ezer látogatónak, akik 30 ország 400 kiállítójának termékeit tekinthették meg.

Sugárhajtású tanítómester

Horváth Zoltán

aranysas.hu

Éppen 60 évvel ezelőtt szállt fel első ízben a balerinaszerűen kecses, pillangó vezérsíkja miatt összetéveszthetetlen külsejű Magister, vagyis a "tanítómester". Sosem említik úgy, mint a repülés történetének korszakalkotó típusát, pedig az első sugárhajtású volt, amelyet kifejezetten kétkormányos gyakorlógépnek szerkesztettek, és jelentős példányszámban állítottak szolgálatba. Sőt, tervezői azzal is büszkélkedhettek, hogy megalkották a háború utáni első igazán sikeres francia repülőeszközt. Kedvelték a pilóták, a szerelők, és ami nagy szó, a mindig kukacoskodó költségvetési bizottságok is, mivel rendkívül olcsón üzemeltethetőnek bizonyult.

Rosszkor, rossz helyen

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A Ramstein név hallatán mind a mai napig egy szörnyű esemény képei elevenednek fel sokakban. A bázison megrendezett bemutatón a Frecce Tricolori műrepülő-kötelék repülőgépei közül három összeütközött, egyikük a nézők közé csapódott. Összesen 70-en vesztették életüket, a sokkoló felvételeket még aznap bemutatták a hírműsorokban.

Fantomok az égbolton

Kositzky Attila

aranysas.hu

A következő esemény olyan sajátos repülési paraméterek, manőverek között következett be, hogy előtte javaslom, ismerkedjenek meg ezzel a vadászgéppel.

A hadtörténelem aranyásói

Magó Károly

aranysas.hu

1944 júniusára kiteljesedett a légi háború. Az amerikai, az angol és a szovjet légierő rendszeresen támadta a magyar célpontokat.

A Királynő égi tengerészei

Kővári László

aranysas.hu

Az angol Royal Navy egyik legjobb döntése volt, amikor a RAF által sikeresen alkalmazott VTOL képességű harci gépének megrendelte a hajók fedélzetére optimalizált változatát.

Átesési sebesség

Kositzky Attila

aranysas.hu

43 éves repülő-pályafutásom során 38 évig a vadászpilóták kenyerét ettem. Hittem és hiszem ennek a szakmának a szépségét, komolyságát, kegyetlenségét, vidámságát, egész embert kívánó felelős hozzáállását. A napi hírek, a sajtóban megjelenő eszmefuttatások, az internetes bloggerek bámulatos véleményei, valamint a velem megtörtént két eset arra ösztökélt, hogy okulásként elmondjam saját véleményemet erről az időszakról, némi adalékkal szolgálva, mi is történt 1988-1990-től kezdve a magyar katonai repülésben.

Császári terrorbombázók

Horváth Zoltán

aranysas.hu

"Pünkösdvasárnap éjjel légvédelmünk és vadászgépeink legalább hat támadót lőttek le. A bombáknak Londonban 48 polgári személy esett áldozatul, a sebesültek száma elérte a 169-et. Az ellenséges kötelékek a Temze torkolatvidéke felől repültek be 23 óra körül. Fél 12-kor a bombázók egyikére a Királyi Légierő éjszakai vadászának személyzete közvetlen közelről nyitott tüzet, és addig lőtte, míg a kétmotoros el nem tűnt a felhők között. Rövidesen azonban ismét megpillantották, mivel az - mintegy 2000 m-es magasságban - lángba borult, és hatalmas fáklyaként zuhant le." - írta az egyik brit napilap arról az Anglia elleni német légi csapásról, amely az utolsónak bizonyult. Legalábbis abban a háborúban.

Volt egyszer egy PG... XIX.

Kővári László

aranysas.hu

A rendszerváltást követően kitört privatizációs láz érintette azokat a vállalatokat is, amelyek nemzetbiztonsági jelentőségű, az ország számára hosszú távon fontos munkát végeztek. Minden eladóvá vált, de sok esetben ez nem ment simán. A hadsereg és ezen belül a légierő létszámának, valamint technikájának csökkentése súlyosan érintette a Pestvidéki Gépgyár jövőjét is, a nemrég még csúcsra járatott cég megrendelésállománya jelentősen csökkent. Egyik pillanatról a másikra elapadtak a Varsói Szerződés tagállamaitól jövő igények is, a szállító- és harci helikoptereit minden ország maga javította a kilencvenes évek elejét követően.