Archívum - 2012. augusztus

Az égi fuvarosok ünneplése

Kővári László

aranysas.hu

Az idei Royal International Air Tattoo a katonai légi szállítás köré szerveződött. Évről évre más-más témaköré a fő szerep, ezúttal a nagyvasak foglalták a legtöbb helyet a hatalmas légibázison. A világ egyik legnagyobb repülőnapjának otthont adó angliai Fairford többnyire csak tartalék funkciót lát el, így a helyi alakulatok szokásos munkáját nem akadályozza a repülőnap-szervezéssel és -lebonyolítással járó felfordulás.

Fekete Sasok

Kővári László

aranysas.hu

2012 angliai repülőbemutatóinak egyik kellemes meglepetése volt a dél-koreai légierő Black Eagles, azaz Fekete Sasok műrepülőcsoportja. A távoli ázsiai ország gazdasági lehetőségei megvannak ahhoz, hogy ilyen költséges módon népszerűsítse légierejét és a repülőtiszti pályát. Mivel Észak-Korea hosszabb távon veszélyezteti a déli országrész biztonságát, ezért a hadsereget és ezen belül a légierőt a legmagasabb szinten kell fenntartani.

Jövőkép kazah módra

Kees Otten, Koos Heemskerk és Wim Das

aranysas.hu

2012. május 3-6. között második alkalommal rendezték meg a nemzetközi haditechnikai kiállítást Asztanában, Kazahsztán fővárosában. A részt vevő cégek száma 30%-os növekedést mutatott a 2010-es hasonló eseményhez képest, de a KADEX 2012 azért volumenében még nem mérhető össze a hasonló jellegű nagyobb szabású kiállításokkal.

Múlt, jelen, jövő

Kővári László

aranysas.hu

A nemzetközi repülési szakkiállítás felhozatalát és eredményeit nézve nyomát sem látni a gazdasági világválságnak. Az üzletkötések volumene ugyan nem érte el a 2008-as rekordot, de a 70 milliárd dolláros értéke jóval meghaladta a két évvel ezelőttit.

Megrendelőkre várva

Kővári László

aranysas.hu

Az orosz Jakovlev tervezőiroda a Szovjetunió megszűnésével egy időben kezdte meg egy új katonai gyakorlógép tervezését, amely az ezres mennyiségben üzemelő régi, de kiváló csehszlovák L-39-es Albatros váltó típusa lett volna. A fejlesztés csigalassúsággal haladt, végül a közelmúltban a Jak-130-as nyerte el a megrendelést, de messze nem olyan volumenben, mint ahogy azt eredetileg remélték.

London felett az ég

Deák Krisztián

aranysas.hu

Nem volt könnyű a dolga sem a légi irányítóknak, sem a pilótáknak a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok alatt. Gyakorlatilag Európa legjobban őrzött és korlátozott légterévé vált a brit főváros és környékének ege.

Szabad vadászat

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A Unified Protector hadművelet során ismét szembesülni kellett azzal a ténnyel, hogy a gyorsan mozgó járművek még mindig nagy kihívást jelentenek a legmodernebb légierők számára is. Az ilyen eszközök megsemmisítésére emiatt a franciák forgószárnyasokat is bevetettek. Habár először sokan kételkedtek a sikerben, az eredmények mégis igazolták a döntés jogosságát.

Földön, vízen, levegőben

Kárpáti Endre

aranysas.hu

A Fekete-tenger ukrajnai partjai előtt rendszeresen megrendelésre kerülő Sea Breeze hadgyakorlat ritka lehetőséget biztosított az ARANYSASNAK: bemutathatjuk az ukrán haditengerészet repülődandárját, amely meglehetősen egzotikus típusokat üzemeltet.

Bálnák a fedélzeten

Horváth Zoltán

aranysas.hu

A Douglas Aircraft cég Skywarrior - Égi Harcos - nevű, repülőgép-hordozókra készült két hajtóműveseit eredetileg arra szánták, hogy nukleáris bombákkal támadjanak szovjet célpontokat. Erre sosem került sor, helyette hagyományos töltetűeket szórtak 1965-től Észak-Vietnamra. Az A-3-asokat a hajókon bálnának nevezték, mivel ekkora méretű és tömegű típus sem előtte, sem utána nem került a fedélzetekre. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy változatait fotófelderítésre, rádióelektronikai hadviselésre, kiképzésre és végül, de nem utolsósorban légi utántöltőként alkalmazták.

Hosszú menetelés az űrbe

Schuminszky Nándor

aranysas.hu

Kína már a kezdetektől nagy versenyben volt ázsiai vetélytársaival, Japánnal és Indiával. Az első műhold-felbocsátási sorrendben a hatodik helyükkel megelőzték Indiát, de ha a saját hordozórakétával történt indításokat nézzük, akkor a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Japán mögött már a negyedik helyen találjuk Kínát. Mindössze két hónapon múlt a japánokkal szembeni alulmaradás, de ez a kudarc további erőfeszítésekre késztette a hatalmas ázsiai országot. Bár indiai és japán űrhajós is előbb járt a világűrben, mint kínai - vendégként szovjet űrhajón, illetve amerikai űrrepülőgépen -, de 2003. október 15-én felvirradt a nagy nap: saját űrhajón és saját hordozórakétával a világűrbe indulhatott az első kínai űrhajós, Jang Li-vej.

Polgárháború a szomszédban

Kositzky Attila

aranysas.hu

A II. világháború befejezését követően, valamint az 1956-os forradalom harcai után Magyarország területét 1991. október 27-én támadás érte. A bekövetkezett légi csapás, valamint az akkor fellángolt délszláv háború rejteget néhány meglepetést. A jugoszláv légierő, légvédelem tevékenysége, a magyar fél lehetőségei a mai napig vita tárgyát képezik, melynek néhány fehér foltjáról szeretném a fátylat fellebbenteni. Ebben az időben hadtest-repülőfőnökként, vezérkari tanfolyami hallgatóként, hadtestparancsnok-helyettesként, hadtestparancsnokként, légierő vezérkari főnökként folyamatosan repültem MiG-21MF, MiG-21bisz, MiG-21UM gépekkel, nappal-éjszaka, minden időjárási viszonyok közepette Taszáron és Kecskeméten, hiszen ezek a repülőterek voltak legközelebb a jugoszláv-magyar határhoz.

Cél 260 fok, 40 kilométer!

Németh Zoltán

aranysas.hu

Talán csak most tűnik fel, mennyi minden történt akkoriban. 1993-at írtunk. Az ezredünk fele kint volt Oroszországban, az itthon lévők fele pedig nyelvtanfolyamon. Páran pedig húztuk az igát, készültségbe jártunk. Már túl voltunk a Gerecsén, Horváth Sanyi elvesztésén, Barcson, már amennyire ezeken túl lehet lenni. Szép folyamatosan csökkent az éves repidő és az életszínvonal. Már csak emlék volt a romániai forradalom, amikor földhöz szögezett minket a tartós köd, és csak találgatni lehetett, mi is történik odakint. Zajlott a rendszerváltás, és zajlott egy háború délen. Még kérdés volt, hogy NATO vagy semlegesség, de Hobó már énekelhette balladás barátainak: "Régen hazamentek már az oroszok."

A titokzatos idegen

Horváth Zoltán

aranysas.hu

1942. szeptember 2-án, sötétedés előtt egy órával a kínai légtérfigyelő szolgálat központi ügyeletesének izgatott hangú jelentése bombaként robbant az amerikaiak Kuanghszi tartománybeli vadászrepülőterén, Kujlinben. "A tenger felől, Kantontól délre egy régi Curtiss P-40-es repült be alacsonyan! Felségjelzései olyanok, mint amilyenek tavaly voltak érvényben. A partfigyelő szerint az idegen egyenesen önök felé tart!" Robert Lee Scott ezredes nyugtázta a riasztást, aztán gyors számítást végzett: "A behatoló nyilván már keresztülrepült a tőlünk délre elterülő Kuangtung tartományon, és most 120 km-re lehet. Nincs mese, azonnal indítani kell a készültségi géppárt."

Háborús játék

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A dél-atlanti térségben vívott háború harmincadik évfordulóján ismét kiújult a feszültség a két ország között. Olyan kijelentések is elhangzottak az argentin politikusok szájából, ami nem a megbékélést szolgálja. A sajtóban helyenként már egy újabb konfliktus lehetőségét sem tartották kizártnak.

Az amerikai szezon

aranysas.hu

Michna György 1921. december 19-én született Miskolcon, de ötéves korától már Pápán élt, és ott járt iskolába is. Édesapja patikus volt, de az korán kiderült, hogy ő nem követi a mesterségben. A Református Kollégiumban sem a jó jegyeivel tűnik ki társai közül, hanem fantasztikusan sokrétű és eredményes sportolói tevékenységével. Tenisz, úszás, vívás, céllövés, síelés, korcsolyázás mellett évekig ő az iskola szertornászbajnoka. Tovább »