Archívum - 2012. december

Harci szellem

Serflek Szabolcs

aranysas.hu

A B-2A Spirit (Szellem) az amerikai légierő egyik legköltségesebb fejlesztése. A hidegháború idején született azért, hogy atomfegyvereket juttasson célba, a közelmúltban megvívott valódi háborúkban mégis hagyományos fegyverekkel harcolt. Cikkünkben ezen bevetéseket vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről.

Égi nyitás kelet felé

Kővári László

aranysas.hu

A csehországi Ostrava melletti repülőtéren szeptemberben tizenkettedik alkalommal rendezték meg a már hagyományos NATO-napot, amely egyre népszerűbb. Évről évre egyre több látogatót vonzanak a katonai látványosságok a földön és a levegőben egyaránt, legutóbb a kétnapos rendezvényt már kétszázezer ember nézte meg.

A hetedik menet

Kárpáti Endre

aranysas.hu

Az utóbbi években immár hagyománnyá vált, hogy ősszel a szolnoki helikopteresek gyakorlatra hívják külföldi kollégáikat. Az idei Logical Decision hadijátékra ezúttal három országból érkeztek résztvevők.

Sasok vadászaton

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Az 1991-es Öböl-háború a légiharcaiban egyértelműen az F-15-ös gépek domináltak. Kifejezetten azért küldték ezeket harcba, hogy a saját gépekre veszélyt jelentő irakiakat lelőjék. Az ellenfélnek csak akkor volt esélye a túlélésre, a sikerült elmenekülniük, és nem tudták őket utolérni.

A szerb Fecske

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A Lasta 95 motoros tréner nem tartozik a katonai repülés meghatározó típusai közé. Idén ősszel azonban déli szomszédunknál egy ilyen géppel olyan repülőkatasztrófa történt, amelynek híre a magyar sajtóba is bekerült. Ennek apropóján érdemes megismerkedni vele.

Varjagból Liaoning

Kővári László

aranysas.hu

2012. szeptember 25-én a kínai Dalian hajógyárban hivatalosan átvette a haditengerészet a 16-os hadrendi számú Liaoning repülőgép-hordozót. A kalandos sorsú hajó a jövőben a kínai tengeri erők legfontosabb egysége lesz, ennek azonban feltétele az, hogy mielőbb üzembe álljanak fedélzetén a J-15-ös vadászbombázók. Addig azonban még éveknek kell eltelnie, a haladás minden bizonnyal lassú lesz, hiszen egy teljesen ismeretlen területen kell külső segítség nélkül, önerőből tapasztalatot szerezni. Tovább »

Rohamléptekkel

Kővári László

aranysas.hu

Ázsia legerősebb katonai hatalma nemcsak gazdasági téren előzi meg a fejlettebbnek számító térségeket, országokat, csoportosulásokat, hanem lassan az új technológiákban is fölénybe kerül. Akár egy évtizede még mosolyt kelthetett az a lehetőség, hogy Magyarország Kínából vár korszerű, magas felkészültséget igénylő technológiát és pénzügyi befektetőket. Ma már mindkettő tény, a két számjegyű éves fejlődést felmutató másfél milliárdos ország katonai téren is egyre meglepőbb dolgokkal áll elő.

Erődemonstráció

Deák Krisztián

aranysas.hu

Sokak szerint a világ "legütősebb" diplomáciai érve a repülőgép-hordozó és köteléke. Mások a gazdagság és a hatalom szimbólumának tartják, a rajta szolgálatot teljesítők pedig a világ legveszélyesebb munkahelyének. Mindegyik megfogalmazásban van valami...

Howard Hughes

Horváth Zoltán

aranysas.hu

1947. november 2-án, 65 évvel ezelőtt emelkedett levegőbe először és utoljára a dúsgazdag texasi üzletember leghíresebb gépével, amelyet az 1980-as évek végéig a világ legnagyobb repülőszerkezeteként tartottak számon. Sőt, a H-4-es Hercules óriáshidroplán közel 100 m-es fesztávolságát azóta sem múlta felül semelyik repülőgépé. Bár az utókor elsősorban hollywoodi szoknyavadászként és siralmas állapotban elpusztult különcként emlékszik rá, Hughes az 1930-as évek egyik legünnepeltebb aviatikusa volt, aki négy gyorsasági világrekordot döntött meg és létrehozott három, radikálisan új repülőgépet.

Harcterek mindenesei

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Napjainkban a többfrontos expedíciós hadműveletek során kiemelt feladat hárul a szállítórepülőkre. Nincs ez másként a Magyar Honvédség repülőcsapatainál sem. Írásomban áttekintem a magyar katonai szállítórepülés múltját s jelenét az alkalmazott típusok tekintetében; illetve megpróbálok felvázolni néhány lehetőséget a jövőre, példákat hozva a környező országokból.

Halogatott döntés

Kővári László

aranysas.hu

Délkeleti szomszédunk harci repülőgépeinek típusváltása lassan tíz éve húzódik, az izraeli segítséggel modernizált MiG-21 LanceR-ek helyett már égetően szükséges egy minden szempontból negyedik generációs képességekkel rendelkező típus rendszerbe állítása.

Villámlásra várva

Kővári László

aranysas.hu

A biológiai képzavar az ausztrál légierő kengurus felségjelét viselő F/A-18A/B Hornet, vagyis Darázs vadászbombázóira utal. Ezek kiöregedőben vannak, viszont selejtezésükről nem lehet szó, mivel a váltó típus, a Lockheed Martin F-35A Lightning II rendszerbe állítása csak öt év múlva kezdődhet. Emiatt újra napirenden van a régi Hornetek üzemidő-hosszabbítása, amelyet összekötnek újabb képességnöveléssel.

Égi víztartály

Toldi Miklós

aranysas.hu

Aki ellátogatott az idei börgöndi repülőnapra, egy Mi-2-es helikopterrel végrehajtott oltási bemutatót is szemügyre vehetett. A program első részében egy feltöltést láthattunk, ahol a leszálló helikopter törzsében elhelyezkedő tartályt mindössze fél perc leforgása alatt 1000 liter vízzel töltötték fel. Ezt követte maga az oltás, ahol egy meggyújtott szénaboglya lángjait egyetlen "rácsapással" kioltotta a forgószárnyas. Aki rendszeresen vesz részt hasonló rendezvényeken, már sok hasonló élményben lehetett része, és felmerülhet benne a kérdés: mi ebben olyan különleges?

Tömpe orrú égi akrobata

Horváth Zoltán

aranysas.hu

A Hunting Percival gyár Provost - Igazgató - nevű dugattyús motoros iskolagépe 1950. február 23-án szállt fel első ízben. A lutoni reptér fagyos füvéről startolt, merev futóműves kétkormányos manővereit nézve a cég munkatársai aligha gondoltak akkora sikerre, mint amekkorát teremtményük végül elért. Sugárhajtású változata, a Jet Provost ugyanis három évtizeden át volt a brit Királyi Légierő első számú gyakorlógéptípusa. A hidegháborús évek megnövekedett pilótaigénye miatt a RAF nem kevesebb, mint hét kiképzőbázisán alkalmazták, és a harci gépek leendő vezetői az 1990-es évek beköszöntéig repülték.

Csak azért is repülés

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

Al Sever önként jelentkezett három év katonai szolgálatra, mert helikopteren akart harcolni Vietnamban. Az amerikai hadsereg persze mindent megtett azért, hogy megakadályozza ebben. A szemüveges fiatalember viszont csak azért is valóra váltotta élete nagy álmát. Vietnamban azonban ő is megváltozott.

Vörös csillagos légierő

Vándor Károly

aranysas.hu

Még ma is gyakran-gyakran felparázslik a vita (?) arról, hogy a szovjet fél tárolt-e állandó jelleggel speciális (értsd: vegyi, atom- vagy biológiai) fegyvereket a Magyar Népköztársaság területén.