Archívum - 2013. február

Kétszeres hangsebességgel

Kővári László

aranysas.hu

Az utóbbi évtizedben mintha kissé háttérbe szorultak volna a légiharcrakétákkal kapcsolatos fejlesztések, a háborús igények miatt inkább a földi célok megsemmisítésére szolgáló csapásmérő eszközöké volt a prioritás.

Gurulópróba

Deák Krisztián

aranysas.hu

Ha nem is repült, de már gurult repülőgép-hordozó fedélzetén a Northrop Grumman X-47B bemutatógép, mely az Amerikai Haditengerészet távolról irányított támadó repülőgépének fejlesztését célzó UCAS-D program gyermeke.

A talján Tornadók

Kárpáti Endre

aranysas.hu

A közös angol-német-olasz fejlesztésű Panavia Tornado volt a hidegháború végének egyik csúcstechnikája. Noha a vadászváltozatok már végleg eltűntek az égről, addig a csapásmérőket még mind a négy rendszeresítő ország használja. Az ARANYSAS ezúttal Ghediben, az olasz légierő 6. repülőezredénél járt.

Horgonyt le!

Kővári László

aranysas.hu

Ötven év szolgálatot követően 2012 végén kivonták a szolgálatból az amerikai haditengerészet jelenleg legöregebb egységét, a CVN-65 jelű USS Enterprise repülőgép-hordozót, amely az időszak csaknem minden jelentősebb katonai konfliktusában komoly szerepet játszott.

Katonás folytatás

Kővári László

aranysas.hu

Gyakorlatban is alkalmazható többször felhasználható űrjárműveket csak az USA hozott létre, de a Space Shuttle program befejezését követően az űrkutatási lehetőségeik nagymértékben beszűkültek. Emberek feljuttatására még sokáig nem lesz módjuk, a pilóta nélküli programok azonban folynak, köztük az X-37B, amellyel kapcsolatban számos tévhit jelent meg a sajtóban.

Tűzerő mindenekfelett

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A Mi-8-as szállítóhelikopter alapváltozatai az egész világon széleskörűen elterjedtek. A típus fegyverekkel is felszerelhető, leginkább UB-16-os nem irányított rakéta­blokkokkal. Ugyanakkor néhány üzemeltetőnek ez a tűzerő nem volt elegendő.

Tanulóvezetők

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A Magyar Honvédség alapkiképzésre a Jak-52-es repülőgépet használja a vegyes kiképző repülőszázad állományában a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis keretein belül. Mivel tevékenységük kívülről nézve kevésbé látványos, mind a típus, mind a század távol áll a figyelem középpontjától. Pedig tevékenységük legalább olyan fontos, mint a többi alegység munkája.

Hómezők lovagjai

Kees Otten és Wim Das

aranysas.hu

A tél még a mérsékelt övezetben is tud kemény lenni, a sarkkörök közelében azonban sokkal nagyobb hatással van az élet minden területére, beleértve a katonai műveleteket. Ezekre azonban szükség van, hiszen például Norvégia északi területei nagyon közel vannak az orosz határhoz és az ottani nagyon fontos objektumokhoz. Mivel a kemény téli körülmények közötti repülő üzem gyakorlására a szövetségi keretek között is szükség van, ezért a norvégiai lehetőséget kihasználja a NATO többi tagállama is.

Sugárhajtású törpék

Horváth Zoltán

aranysas.hu

1954 szeptemberében, a repülőgépipar farnborough-i nemzetközi seregszemléjén a közönséget káprázatos bemutatóval lepte meg egy kicsiny, nyilazott szárnyú, sugárhajtású gép. A Folland gyárban a találó Midge - Muslica - nevet kapott együléses a show egy hete alatt rengeteg hívet szerzett, és szédületes repülése sokáig beszédtéma volt. Pedig csak helyettesítette a Gnat - Szúnyog - nevű könnyűvadászt, amitől a kis angliai cég munkatársai igen sokat vártak.

A vörös bolygó titkai

Schuminszky Nándor

aranysas.hu

A Curiosity tehát 2012. augusztus 6-án sikeresen leszállt a vörös bolygón, a Gale-kráter belsejében, a kijelölt hibaellipszis közepétől csupán néhány kilométerre. A landolást követően áradtak az adatok és a képek, de a közvélemény várakozásra volt kárhoztatva.

Egy értelmetlen háború

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Irak 1980-ban megtámadta a szomszédos Iránt, ezzel egy 8 éves konfliktus vette kezdetét, amely a 20. századi helyi háborúk között a leghosszabb és legvéresebb lett. Mindkét fél hadműveleteiben nagy szerepet kaptak a légierők, amely a veszteségeikben is tükröződött.

Pilótasors

Kositzky Attila

aranysas.hu

Kilencven évvel ezelőtt született Erich Hartmann, minden idők legeredményesebb vadászpilótája. Életútját meghatározta a politika által diktált embertelen szembenállás, a második világégésre történő hatalmas emberi, anyagi, technikai felkészülés.

A legolcsóbb rendfenntartó

Horváth Zoltán

aranysas.hu

A 95 éves RAF történetének emlékezetes és dicsőséges fejezetei mellett akadnak olyanok, melyek során mára már feledésbe merült hadjáratokat folytatott. Ezek közé sorolják az 1920-as évekbeli rendfenntartást Irakban. Pedig a világ első önálló légiereje megmaradását éppen ennek a tíz évig elhúzódó hadműveletnek köszönhette.

Aki kapja, marja

Magó Károly

aranysas.hu

A háború végén több ezer roncs jelezte, hogy súlyos harcok folytak földön és égen egyaránt. Az őrizetlen roncsokért megindult a verseny. Volt, akinek a nyersanyag kellett a ház körül, volt, akinek emlék kellett a harcokból, és volt, akinek repülőtechnika kellett a fejlesztések meggyorsítására, vagy a távolsági bombázóerők kiépítésére. Aki előbb ért a zsákmányhoz, azé lett!

Vörös csillagos légierő

Vándor Károly

aranysas.hu

Úgy gondolom, jól jellemzi az egyes időszakokat, a típus­váltások utáni nehézségeket és a szervezési hiányosságokat, hogy milyen gyakran voltak repülés közben váratlan események, géptöréssel vagy -selejtezéssel végződő, esetleg emberi életet is követelő események. A 2012 év végi kutatási állás szerint 225 repülőesemény ismert a szovjet légierő ausztriai és magyarországi csapatainál, az 1945-1991 időszakra vonatkozóan. Tovább »