Archívum - 2013. augusztus

Griffmadárkrónika

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A Magyar Honvédség JAS-39 harcászati repülőgépflottája, továbbá a hajózó- és műszaki állomány a típus rendszeresítése óta számos hazai és külföldi eseményen vett részt. Ezek során bebizonyították, hogy mind a típus, mind a magyar légierő kiválóan megfelel a NATO keretében történő alkalmazásra. Tovább »

Célravezető megoldás

Kővári László

aranysas.hu

A mai háborús konfliktusokban egyre nagyobb arányban alkalmazott precíziós vezérlésű bombák, rakéták megszületéséig hosszú idő telt el. A fejlődés korántsem volt egyenes ívű, sok tévútnak bizonyuló elgondolás megvalósításával próbálkoztak a fantáziadús és a mindenkori ipar, valamint technológia lehetőségeinél távolabbra tekintő tervezők.

Pinocchio és a Púpos Óriások

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Az orosz szállító repülőgépek számos esetben bizonyultak ideális platformnak, hogy olyan célra használják azokat, amelyre eredetileg nem is gondoltak a tervezésükkor. Pilóták és egyéb hajózószemélyzetek kiképzésére, valamint az állami és katonai vezetők parancsnoki gépeként egyaránt léteznek speciális típusváltozatok.

Üres a disznóól

Kővári László

aranysas.hu

2013. május 28-án távozott a németországi Spangdahlem légibázisról az utolsó négy A-10C Thunderbolt II, népszerű nevén Varacskos disznó. Az amerikai fegyveres erőket érintő költségcsökkenés részeként sok más alakulat mellett feloszlatták az 52. ezred 81. századát, amely az elmúlt időszakban 21 gépet használt.

Égi díszmenet

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Hazánk legnagyobb nemzeti ünnepe augusztus 20. A Magyar Honvédség személyi állománya minden évben kiemelt feladatokat kap ezen a napon. Különösen igaz ez a légierőre, mivel a hagyományossá vált légi díszelgés gondos felkészülést és precíz végrehajtást kíván meg.

Le Bourget: Aranyjubileum

Kővári László

aranysas.hu

2013 júniusában félszázadik alkalommal rendezték meg a Párizs északi részén lévő Le Bourget repülőtéren a kétévente ismétlődő repülési és űrhajózási szakkiállítást. Sokan azt várták, hogy a szervezők a kerek szám miatt a szokottnál jobban kitesznek magukért, de nem így történt, ezúttal kevesebb látnivaló akadt, ami azonban nem azt jelenti, hogy ne lett volna érdemes ellátogatni. Le Bourget és a többi hasonló jellegű kiállítás nem a tömegek szórakoztatásáról, hanem a szakmai újdonságokról, fejlesztésekről és a pénzről szól.

Farkasszemet nézve

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A Koreai-félsziget már évtizedek óta lőporos hordónak számít, ezért a déli országrészben folyamatosan magas harckészültségben tartják a fegyveres erőket. Ennek megfelelő minőségű és mennyiségű repülőeszközt biztosítanak a légierő számára.

Civil a pályán

Kárpáti Endre

aranysas.hu

Az utóbbi években egyre erősödő tendencia, hogy a hadseregek néhány, az alaptevékenységet közvetlenül nem érintő funkciót kiszerveznek külső üzleti vállalkozásoknak a költségcsökkentés jegyében. A légierők gyakorlatában ezek jellemzően olyan területeket érintenek, mint a kutatás-mentés, a légi utántöltés vagy éppen az oktatás. A cseh légierő pilótaképzését lassan tíz éve a LOM Praha nevű cég biztosítja.

Orosz Vitézek

Kővári László

aranysas.hu

A Russzkije Vityazi bemutató csoportot 22 éve alakították meg a Moszkvától nyugatra lévő Kubinka légibázison. A 237. Proszkurovszkij Gárda ezred már az azt megelőző években is tartott bemutatókat főként külföldi küldöttségeknek, de hivatalos formában csak 1991-től rendelkeznek speciális festésű Szu-27-esekkel. Először négy, majd hat géppel repültek, aztán jött az ötlet, hogy dolgozzanak együtt a MiG-29-esekkel repülő Sztrizsi (fecskék) csoporttal. Erre nem sok példa van, régebben a szingapúriak repültek közösen A-4 Skyhawk és F-16-os gépekkel, de csak rövid ideig. Tovább »

A Supermarine hattyúdala

Horváth Zoltán

aranysas.hu

A legendás Spitfire gyártójának utolsó repülőgéptípusát a Királyi Haditengerészet hordozóin rendszeresítették. A Scimitar - szablya - nevű vadászok 1958-ban a Royal Navy első nyilazott szárnyú repülőeszközeiként álltak szolgálatba. Emlékezetesek maradtak azért is, hogy a kor legnehezebb, legnagyobb méretű és leggyorsabb hazai építésű vadászai voltak. A Scimitar-századokat aztán mégis mint földi célok elleni csapásmérőket állították hadrendbe, gépeik pedig a hagyományos fegyvereken kívül nukleáris töltetű bombákat is hordozhattak.

A bevetés szabályai

Kővári László

aranysas.hu

A Közel-Kelet legerősebb, legjobban szervezett légierejéről az utóbbi évtizedben egyre több könyv és újságcikk jelent meg, ezek közös jellemzője volt a túlerőben lévő arab légierőkkel szemben kivívott fölény és a győzelmek részletezése, az egyéni pilótateljesítmények, hőstettek. Ezeket senki sem kérdőjelezi meg, azonban semmi sem fekete vagy fehér, minden esemény során történnek negatív dolgok is. Hiszen a háború önmagában is egy borzalmas és elkerülendő negatívum.

Gyökereink

Kositzky Attila

aranysas.hu

Vannak országok, ahol az utca embere is megértette és azonosult ezekkel a találkozókkal - nálunk a napisajtóban éles hangú kritikák, kirohanások jelentek meg a háborús pilótákkal és a találkozóval szemben! Sokan nem értik, hogy Magyarország sorsa egy háború alatti államfői vacsora után papírszalvétára vázolt új Európa térképén dőlt el, és a katona, aki a mindenkori politika eszköze, vagy végrehajtja feladatait, amire felesküdött, vagy főbe lövik, vagy a családját fogják meghurcolni.

A leggonoszabb ellenség

Horváth Zoltán

aranysas.hu

A RAF nehézbombázói 1942 februárjától folyamatosan támadták Németországot. E hadjáratban csak a kedvezőtlen időjárás miatt akadtak pár napos szünetek. 1943 decemberében azonban a nagy-britanniai támaszpontokat elborító köd két teljes hétre földre kényszerítette a kötelékeket. Harris, a RAF bombázóinak főparancsnoka december 16-ára unt rá Churchill miniszterelnök sürgető telefonjaira, és napnyugtakor csaknem félezer gépet küldött Berlin ellen. A támadókból 23-at lőtt le a légvédelem, ám ez csak a kezdet volt, mert a közben leereszkedett köd - a leggonoszabb ellenség - még 38 négymotoros pusztulását okozta.

Hajófedélzeti Hercules

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A C-130-as szállító repülőgép nagy számban üzemel a világ minden pontján. A felhasználók között számos ország haditengerészete megtalálható, amelyek szárazföldi bázisokról repülnek vele. A típus nagy mérete miatt nehezen elképzelhető, hogy repülőgép-hordozóról is üzemeltessék. Ennek azonban az ellenkezője bizonyosodott be a valóságban.

A tokiói klub

Kiss Roland

aranysas.hu

A C-130-as szállító repülőgép nagy számban üzemel a világ minden pontján. A felhasználók között számos ország haditengerészete megtalálható, amelyek szárazföldi bázisokról repülnek vele. A típus nagy mérete miatt nehezen elképzelhető, hogy repülőgép-hordozóról is üzemeltessék. Ennek azonban az ellenkezője bizonyosodott be a valóságban.

Szimultán támadás

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

A Pearl Harbor-i támadással egy időben a japán csapatok vakmerő és megdöbbentően sikeres hadműveletbe kezdtek nyugaton is, a maláj és burmai brit gyarmatok ellen. A RAF pilótái ismét bebizonyíthatták, hogy méltók nagy hírnevükre. Bajtársaik tízezreit mentették meg, amikor elkeseredett dacossággal szembeszálltak a túlerőben lévő ellenséggel. Az őserdőben kegyetlen körülmények között kellett harcolniuk.

Újrahasznosítva

Magó Károly

aranysas.hu

1945. február 13-án a 15. légi hadsereg bombázóalakulatai német és magyar célpontokat támadtak. A bevetés során a 301. bombázócsoport 446546-os gyári számú B-17G típusú repülőgépének bal szárnya találatot kapott, ezért a kötelékből kivált, és megpróbált biztonságos területre jutni. A lángoló gép spirálozva zuhanni kezdett, majd a Bazsi és Zalaszántó között elterülő Derék-hegyen lezuhant.