Archívum - 2014. január

Makszimális élmény III.

Kővári László

aranysas.hu

Oroszország repülőgépipara egyértelműen fellendülőben van. Most azonban nem a külföldi megrendelések teljesítése adja a legtöbb munkát, hiszen az utóbbi években a hatalmas indiai és kínai Szuhoj-megrendelések teljesítése után már csak ötvennél kevesebb harci gépre jelentkezett külföldi igény. Az orosz légierő számára biztosított a kormányzat komoly anyagi lehetőségeket az elmaradt fejlesztések bepótlására.

Célravezető megoldás

Kővári László

aranysas.hu

A precíziós vezérlésű repülőgép-fedélzeti bombák technológiája mára kiforrottá vált, ellenben a célpontok azonosítása, megjelölése mind a mai napig tökéletlen. Noha deklarált cél a civil áldozatok és a felesleges károkozás elkerülése, de manapság is előfordul főleg pilóta nélküli harci gépekkel végrehajtott támadás, amelynek során ártatlanok is áldozatul esnek.

Összeesküvés-elmélet

Kővári László

aranysas.hu

Manapság elképesztő mennyiségű információ zúdul az emberekre, egy részük nem képes arra, hogy kiszűrje azokat, amelyek téves következtetések levonását eredményezik. Noha egyre kevesebb dolgot lehet titokban tartani, mégis népszerűek azok az összeesküvés-elméletek, amelyek a kormányok által elleplezett, többnyire csak vélt és nem valós sötét üzelmekről szólnak.

Kis-nagy testvér

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A Tupoljev tervezőiroda elsősorban a szállító és a bombázó repülőgépeiről ismert, a 60-as években mégis egy vadászgépüket rendszeresítették. A Tu-128-as esetében azonban le sem lehetne tagadni a származását, jól látszanak rajta a nagyobb Tupoljevekről ismert megoldások.

Feltámadás

Kővári László

aranysas.hu

2013 őszén érdekes hír látott napvilágot, az izraeli Israel Aircraft Industries közölte legújabb tervét, amely nem egy ultramodern típussal, hanem egy ősrégi harci géppel kapcsolatos. Az izraeli légierő állományából még a kilencvenes években kivont IAI Kfir vadászbombázó "feltámasztásáról" van szó, konkrét céllal, Kolumbia és Bulgária légiereje számára ajánlják nagyon rövid szállítási határidővel és kedvező áron. Tovább »

Farokra szállók

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Az ötvenes évek elején a hidegháborús légkörben egyre újabb és újabb fegyverrendszerek fejlesztésébe fogtak. A számos úttörő kialakítású repülőgéptípus között megjelentek az első merevszárnyú, de függőleges felszállásra képes kísérleti gépek is.

A bevetés szabályai

Kővári László

aranysas.hu

A 107. Narancsfarkú század szervezése lassan haladt. A személyi állomány többsége sátrakban volt elszállásolva, a repülőműszakiak egy része pedig a repülőgépek mellett, a hangárokban aludt hálózsákokban. Ez hosszú távon nem volt fenntartható állapot, a helyzet azonban csak lassan javult.

Légi támogatás

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A mai modern hadviselés során a szárazföldi csapatoknak komoly légi támogatási igénye van, ami éles helyzetben különösen fontossá válik. A parancsnokoknak döntéseik meghozatalához felderítési adatokra, míg a beosztottaknak a szó szerinti életben maradáshoz tűztámogatásra van szükségük.

A gallok ökle

Horváth Zoltán

aranysas.hu

A Dassault gépe eltörpült más nagyhatalmak 1950-es években tervezett stratégiai atomhordozói mellett, ráadásul hatótávolsága és fegyverterhelése is kisebb volt azokénál. Szuperszonikus sebessége révén viszont legalább az örök vetélytárs, Nagy-Britannia bombázóinál gyorsabb volt. A gyárban annak idején mindössze 10 év első vonalban eltöltött idővel számoltak, ezért minden bizonnyal bolondnak tartották volna azt, aki olyasmit jósol, hogy a típus még az ezredforduló után is aktív szolgálatban lesz.

A jövő hírnökei

Kárpáti Endre

aranysas.hu

A második világháború után új fenyegetés jelent meg az égen: a nagy magasságban közelítő sugárhajtóműves bombázó, amely ellen a korabeli légvédelmi lövegek semmit sem tudtak tenni. Nem voltak sokkal hatékonyabbak a kezdetleges gázturbinás vadászgépek sem, valami mást kellett keresni ellenük.

A gyűlölt fekete 13-as

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

A II. világháború alatt Günther Rall számított a Luftwaffe harmadik legsikeresebb vadászpilótájának. A veteránt még a németek totális veresége sem törte meg. Az ötvenes évek derekától egyre magasabb beosztásban szolgált a nyugatnémet állam új légierejében. NATO-szövetségesei ugyanúgy megbecsülték, mint a honfitársai. A hidegháború alatti karrierjét talán az is elősegítette, hogy legyőzött ellenfelei három kivételével szovjet pilóták voltak.

Szigorúan nyilvános

Remes Péter

aranysas.hu

A hidegháború éveiben minden űrkutatót nyilvántartottak (azokat is, akik nem tudtak róla). Megtörtént egyszer, hogy a magyar delegáció egyik tagjának éppen nem volt a Moszkva melletti kalinyingrádi Űrrepüléseket Irányító Központba (CUP) szóló érvényes belépője. Ugyanis korábban nem tervezték beléptetését a CUP-ba. Egyenesen Bajkonurból érkezett, és a hivatalos delegáció gépkocsikonvojával akadálytalanul jutott be az épületbe.

Hangárpusztítók

Horváth Zoltán

aranysas.hu

A 100 esztendeje kirobbant I. világháború harcaiban nagy számban vettek részt repülőeszközök. Közülük Nagy-Britanniában a legveszélyesebbeknek a németek hatalmas léghajóit tartották, amelyeknek 1914 őszén a levegőben nem sokat árthattak a fából és vászonból készült, zongorahúrokkal merevített, kis teljesítményű és szeszélyes motorokkal ellátott repülőgépeik. Már a levegőbe emelkedés is vakmerőségnek tűnt velük, mégis voltak olyan elszánt brit repülők, akik az ellenségeskedések kezdetét követő hónapokban arra vállalkoztak, hogy hangárjaikban rajtaütve bánjanak el a számukra amúgy elérhetetlen magasságban elsuhanó Zeppelinekkel.

Mindhalálig

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Nemrég ünnepeltük 100. évfordulóját annak, hogy a világhírű fotós, Robert Capa megszületett. Izgalmas és tartalmas életet élt, munkássága nélkül kevesebbet tudnánk a II. világháborúról. Most olyan kalandjairól emlékezünk meg, amely leginkább illik az ARANYSAS magazin tematikájába.

Falklandi veterán

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Az argentin gyártmányú Pucara könnyű harci repülőgépet leginkább a falklandi háború eseményei során ismerhette meg a nagyvilág. A fegyveres konfliktusról és annak eseményeiről már viszonylag sok információ megjelent, különösen az angolok szemszögéből. Ugyanakkor az említett harci gépről eddig még nem sok adat került nyilvánosságra, így mindenképpen indokolt a típus bemutatása.

Nem mind arany, ami…

Magó Károly

aranysas.hu

A cím egy kis magyarázatra szorul. Ebben a részben a vízből kiemelt roncsok utolsó munkálatai következnek, majd mielőtt folytatódna a szárazföldi roncsok feltárása, olyan történettel is foglalkozni kell, melyről kiderült, hogy légből kapott (roncs-)történet.