Archívum - 2014. május

Gyártósor

Kővári László

aranysas.hu

A svéd SAAB JAS-39 Gripennek a látszattal ellentétben számos változata létezik. A felületes szemlélő külsőre csak az egy- és kétüléses verziókat képes megkülönböztetni, de a kép ennél jóval összetettebb. Tovább »

Szuperszonikus csapásmérő

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Az első szovjet hangsebességnél is gyorsabban repülő bombázó hamar hadrendbe állt a 60-as években. A típusnak a Tu-16-oshoz hasonlóan számos speciális változatát hozták ki. Ennek ellenére nem futott be olyan sikeres pályát, mint az elődje.

Cél befogva… Indítás!

Kővári László

aranysas.hu

A hadseregek eszköztárában előkelő helyet foglalnak el a különböző irányított rakéták, amelyek a leginkább hatékony és legdrágább eszközök. Azaz mégsem, már ami az első megállapításra vonatkozik.

Agusta A129 Mangusta

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A hidegháború idején a helyi háborúk tapasztalatai alapján született meg a harci helikopter mint kategória. Az új fegyverrendszer kezdetben még csak néhány országban állt hadrendben, azonban a hetvenes-nyolcvanas években már egyre gyorsabban terjedt ez a rendkívül hatékony tűztámogató eszköz.

Kapuzárás

Kővári László

aranysas.hu

2014. február 24-én a kirgizisztáni Manas repülőteréről utoljára szállt fel amerikai légi utántöltő, amely az Afganisztán feletti légi hadműveleteket támogatta. Az 59-1515-ös számú KC-135R Stratotanker a Washington államban lévő Fairchild légibázis 92. ezredéhez tartozott, a hatórás bevetésen A-10-eseket és F-16-osokat töltöttek fel kerozinnal az afgán légtérben. Ezzel lezárult egy közel 13 éves folyamat, ennek során a tálibok elleni harc egyik fő állomása volt a kirgiz nemzetközi repülőtér, ahol párhuzamosan folyt a katonai és polgári repülés.

Camp Bastion ostroma

Zsig Zoltán

aranysas.hu

2012. szeptember 14-én tálib felkelők rajtaütést hajtottak végre az Afganisztánban lévő Camp Bastion katonai bázis ellen. Sikerült átjutni a védelmi vonalakon, nagyon komoly anyagi kárt okoztak, és két tengerészgyalogost megöltek.

Megbecsült "szemetesek"

Kárpáti Endre

aranysas.hu

A szállítórepülők általában nem sok figyelemre tartanak számot a katonai repülés iránt érdeklődőktől. Nagy szürke bálnáikkal az eget hasítva a legnagyobb izgalom, hogy elfogyott-e a kávé a fedélzeti konyhából, miközben cipelik az utánpótlást a hosszú, unalmas repülések során - legalábbis sokan gondolják ezt róluk. Hogy ez valóban így van-e, az ARANYSAS ismét ellátogatott a legnagyobb európai szállítórepülő-támaszpontra, Ramsteinbe, hogy bemutathassa az USAF helyi repülőegységeinek munkáját.

Juharfalevelesek

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Minden légierő számára létfontosságú a megfelelő minőségű és mennyiségű személyi állomány biztosítása. Ezen belül kiemelt jelentőségű a pilóták kiképzési programja, hiszen az ő felkészítésük alapvetően meghatározza a fegyveres erő képességeit. Írásunkban bemutatjuk, hogy a Magyar Honvédségen belül hogyan zajlik ez a folyamat. Tovább »

A veterán svéd

Horváth Zoltán

aranysas.hu

Tavaly volt 50 éve annak, hogy Svédország sugárhajtású kiképzőgépe először levegőbe emelkedett. Az 1966-ban Sk 60-asokként csapatszolgálatba állított tömzsi kétkormányosok nem várt módon túlélték a SAAB hidegháborús, futurisztikus külsejű harcigép-típusait. A remélt exportsiker elmaradása legkevésbé a SAAB munkatársain múlott, hiszen ők az 1970-es évek elejétől minden jelentősebb európai repülőgép-kiállításon szerepeltették. Sőt, még másfél évtizeddel később is megkísérelték eladni az USA-nak, mikor az iskolagépet keresett légiereje számára.

Szigorúan nyilvános

Remes Péter

aranysas.hu

A Varsói Szerződés űrrepüléseinek hátteréről még nem jelent meg magyar nyelven tudósítás, az ARANYSAS olvasói most elsőként értesülhetnek a színfalak mögött zajló korabeli eseményekről. Ezek az információk sokáig a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány 3322/1966. számú kormányhatározatának hatálya alá estek, ezért nem lehetett róluk beszélni.

A párnás

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A Mil Mi-8-as helikoptercsalád a világ minden részén elterjedt. Bár hírnevét leginkább a különböző helyi háborúknak köszönheti, utasszállító változatai is nagy mennyiségben álltak szolgálatba. Ezek a kevésbé harcias forgószárnyasok nemcsak polgári, hanem katonai színekben is megjelentek.

Vörös Sasok

Kővári László

aranysas.hu

Az USA-ban üzemeltetett titkos MiG-repülőszázad anyagát 2006 végén szabadították fel, azóta több újságcikk jelent meg erről. 2007 elején az ARANYSAS is foglalkozott a témával, de akkor még csak nagy vonalakban tekinthettük át a rendkívül érdekes eseménysort. A közelmúltban azonban a történetet belülről ismerő amerikai szakíró, Steve Davies az alakulat egykori katonáinak beszámolója és a kutathatóvá vált dokumentáció alapján könyvet írt a Red Eagles repülőszázadról, ebből szemezgetünk a következőkben.

Pápai történelem

Kositzky Attila

aranysas.hu

2012. július elsején forró nyári napra virradt Pápa városa. Kezdetét vette a pápai önkormányzat és a Bázis repülőtér parancsnoksága által szervezett 3 napos ünnepségsorozat zárónapja. A program méltó emléket állított a 75 éves repülőtéren szolgálatot teljesítő katonáknak, polgári személyeknek, akik életük során sokszor a város lakosai számára ismeretlenként védték hazájukat, a magyar légteret, teljesítették feladataikat, hogy végül méltánytalanul bánjanak velük, mellőzzék őket. A katona, aki a mindenkori politika eszköze, családjával esetenként nehéz időszakokat élt át a tősgyökeres városlakók között, mert holmi "gyütt-mentként" az ország különböző részeiből kerültek ebbe a patinás dunántúli városba.

A halálfejesek

Horváth Zoltán

aranysas.hu

Az I. világháború kitörésekor a cári Oroszországnak több repülőgépe volt, mint az antantszövetségesek közül Nagy-Britanniának vagy az ellenséges központi hatalmak bármelyikének. A világ második legerősebb légierejében azonban zömmel olyan repülőeszközök voltak, melyek minősége elmaradt a többi hatalométól, ezért a keleti front pilótái nem is szerezhettek annyi légi győzelmet, mint azok, akik Franciaország vagy Flandria egén harcoltak. A nemtörődöm, iszákos kalandoroknak tartott orosz repülők közül Alekszandr Kazakov emelkedett ki, de nem csak testmagasságával.

Csinosak és vakmerők

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

Eltérően az összes többi nagyhatalomtól, a Szovjetunióban lányok és asszonyok már a II. világháború első pillanatától kezdve egészen az utolsó percig kivehették részüket hazájuk megvédéséből. Könyörtelen, ravasz és vakmerő harcosoknak bizonyultak. Néha nem csupán az ellenséggel, de a saját bajtársaik előítéleteivel is meg kellett küzdeniük.

A hadtörténelem aranyásói

Magó Károly

aranysas.hu

A mai Magyarország területén sok katonai repülőtér napjainkra a feledés homályába merült. Az elhagyott repterek kutatása sok munkát igényel, azonban a helyszínen maradt roncsok kiemelése, valamint a hely- és hadtörténettel kapcsolatos események felderítése miatt fontos feladat.