Archívum - 2014. szeptember

Hiánypótlás

Kővári László

aranysas.hu

Az idei angliai repülőgép-kiállításon azonban egy rövid zápor kivételével kitűnő volt az időjárás, a borús dolgok nem a természeten, hanem az embereken múltak. Sajnálatos módon két negatív esemény rányomta bélyegét a rendezvényre.

Negyvenéves igáslovak

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A különböző országok fegyveres erői számos öreg, már több évtizedes szolgálattal rendelkező légi járművet is használnak. Ezek hadrendben tartása jóval bonyolultabb, mint fiatalabb társaiké, azonban megfelelő eltökéltséggel mégis költséghatékonyan megoldható.

Lokátorrombolók

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A 60-as, 70-es évek helyi háborúiban az ellenséges területre behatolóknak nagy veszteségeket okoztak a különböző légvédelmi rakéták. Szinte minden légierőben elkezdték kidolgozni a megfelelő ellentevékenységet, így történt ez a Varsói Szerződés tagállamaiban is

30. születésnap

Kees Otten és Wim Das

aranysas.hu

Ez év június 28-án egy rendhagyó esemény kapcsán nyílt meg a lengyelországi Swidwin légibázis kapuja: elérkezett a Szu-22-es bombázó/tűztámogató repülőgép rendszerbe állításának harmincadik évfordulója.

A török Red Flag

Johan Franken

aranysas.hu

A kilencvenes évek végén a törökök úgy gondolták, hogy szükségük lenne egy az amerikai Red Flaghez hasonló hadgyakorlatra. Többéves szervezés után 2001-ben tartották meg az első Anatolian Eagle elnevezésű rendezvényt. Az idén már több ilyen kiképzésre is sor került, legutóbb június elején.

A Sárkány és a Sas

Kiss Roland

aranysas.hu

Előreláthatólag a jövő két szuperhatalma az Egyesült Államok és Kína lesz, ám Kína csak az utóbbi időkben kezdett elindulni a szuperhatalmiság útján, amely leginkább kimagasló gazdasági teljesítményének köszönhető. Jelen cikkben a két ország légierejének térségbeli egyensúlyát mutatjuk be a teljesség igénye nélkül.

Felvételi vizsga

Kárpáti Endre és Kees Otten

aranysas.hu

A NATO Tigris Szövetség (NATO Tiger Association) egyike az észak-atlanti katonai szövetség nem hivatalos szervezeteinek. A "nagymacskás" csapat évről évre megrendezi a Tigris-találkozót (NATO Tiger Meet, NTM), amely napjainkra Európa legkomolyabb repülő hadgyakorlatává vált. Az ARANYSAS ennek spotternapján járt Észak-Németországban.

Vörös Sasok

Kővári László

aranysas.hu

A MiG-23-as sebességén, gyorsulásán és emelkedő­képességén kívül semmilyen területen nem bizonyult jobbnak a késői MiG-21-eseknél, persze figyelembe kell venni, hogy az USA-ba akkor még csak a régi RP-22-es fedélzeti lokátorral készült MSz változat és a "kacsacsőrű" BN jutott el.

A közös piac nagymacskája

Horváth Zoltán

aranysas.hu

A fél évszázaddal ezelőtt felvázolt típussal kezdődött a nyugat-európai harci gépek fejlesztésének az a korszaka, amelyben több ország repülőipara fogott össze a siker érdekében. A brit-francia együttműködésben készült Jaguar nem csupán a hidegháború utolsó szakaszának legütőképesebb vadászbombázója lett, hanem még arra az 1980-as évek végi jóslatra is rácáfolt, hogy kora miatt a jövő egyetlen légi háborúját sem élné túl. A fő üzemeltetők gépei ezért egészen 2003-ig közreműködhettek a közel-keleti, az afrikai és az európai konfliktusok rendezésében.

Szigorúan nyilvános

Remes Péter

aranysas.hu

Keveseknek adatik meg, hogy találmánya alapján műszer készüljön, az felkerüljön az űrállomásra, és ott az űrhajósok méréseket végezzenek vele. Hálás vagyok a sorsnak, hogy velem ez megtörténhetett. A Balaton műszerrel a Szaljut-6 és a Szaljut-7 fedélzetén az űrhajósok sikeresen végezték el méréseiket. A magyar űrrepülésen sikerült a világon először az információfeldolgozó képesség változásait meghatározni. A kísérletre 1980. május 30-án került sor, amelyet aztán számos más mérés is követett. Az 58. kört rótták űrhajósaink, amikor 11 óra 44 perckor az úgynevezett Rabotoszpaszobnoszty, vagyis a munkavégző képesség nevű kísérlet elvégezték.

Megbékélt ellenfelek

Kővári László

aranysas.hu

A német főváros nyugati részén, Gatow negyedben található a Luftwaffe múzeuma. Pontosabban a német légierőé, amelynek történetébe ma már szervesen beletartozik a volt NDK katonai repülése is.

Pápai történelem

Kositzky Attila

aranysas.hu

A pápai beton javítása miatt 1970-ben Mezőkövesd repülőterére települtünk. Intenzíven gyakoroltuk a földi célpontok támadását harcfordulóból és más bonyolult manőverekből. Szabó Ferenc (Mackó) és Molnár Ferenc (Ixi) őrnaggyal áttelepültünk Kecskemétre, és képviseltük a pápai ezredet a bokrospusztai lőtéren rendezett versenylövészeten. Molnár Ixivel géppárban lőttünk, ennek a sajátossága az volt, hogy a lőteret 200 méteres magasságon, több fordulóponttal nehezített útvonalon kellett megközelíteni.

Az Antant Ászainak Ásza

Horváth Zoltán

aranysas.hu

Az I. világháború repüléséről beszélgetők rögtön megemlítik nemzetük legeredményesebb vadászpilótájának nevét is. A franciák azonban Georges Guynemerét mondják először, aki 1917 szeptemberében adta életét hazája győzelméért. Pedig legsikeresebb ászuk, René Fonck nála 21-gyel több, összesen 75 igazolt lelövésével még az antanthatalmak legjobbjának is bizonyult. Sőt, mint a világégés legtöbb győzelemmel büszkélkedő túlélője, 1926-ban a New York-Párizs távon az Atlanti-óceán átrepülésébe is belevágott.

A Mustang utolsó vágtája

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

Amikor 1950 nyarán kitört a koreai háború, az USA légierejének nem volt elég korszerű gépe a térségben. A válságos órákban merész döntést hoztak. Összegyűjtötték és harcba küldték az előző nagy világégés egyik leghíresebb repülőgépeit, a Mustangokat. Az elszántan küzdő amerikai, ausztrál és dél-afrikai pilótáknak sikerült lelassítani a félelmetes ellenség előrenyomulását. Amerika időt nyert a visszavágásra. Tovább »

A kivétel erősíti a szabályt

Kővári László

aranysas.hu

Az ejtőernyőzés közel egyidős a repüléssel, amellyel természetesen szorosan összeforrt, hiszen repülőeszközök nélkül nem lenne rá lehetőség. Pontosabban egy még extrémebb formája, a bázisugrás gépek nélkül is lehetséges, de ez egy sok évtizedes fejlődés eredménye volt, ami a "hagyományos" ejtőernyőzés nélkül nem jöhetett volna létre.

A hadtörténelem aranyásói

Magó Károly

aranysas.hu

A külföldi kutatókkal kialakult jó szakmai kapcsolatoknak köszönhetően az elmúlt két évben lebonyolított kutatások jelentős része nemzetközi együttműködésben zajlott. Olasz, orosz és magyar területen folytak a felmérések és feltárások.