Archívum - 2015. június

Hazai pálya

Kárpáti Endre

aranysas.hu

A SAAB JAS-39-es vadászgépet magazinunk olvasói elég alaposan ismerhetik. Írtunk már a kifejlesztéséről, változatairól, magyarországi rendszeresítéséről és persze a kecskeméti tapasztalatokról. Eddig viszont még nem nagyon volt arról szó, hogyan használják a típust a gyártó országban. Az ARANYSAS a Gripenek hazájában, a svéd légierő 21. vadászrepülő-ezredénél járt. Tovább »

Fogatlan ragadozók

Kővári László

aranysas.hu

Az amerikai Lockheed Martin F-22A Raptor vadászgépek számos alkalommal kerültek a média figyelmének középpontjába. Az elképesztően költséges típus a hírek alapján finoman szólva nem problémamentes még napjainkban sem, bár ez minden más típusról ugyanúgy megállapítható.

Jemen felett az ég

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Képzeljük el azt a légteret, ahol az amerikai légierő KC-135R Stratotanker repülőgépei, a szaúdiak AH-64D Apache helikopterei, az Arab Emírség Desert Falconjai és a szudáni légierő Szu-24M támadógépei „dolgoznak” együtt. S ahova időként beköszön egy indiai C-17A Globemaster III-as vagy az Air India Airbus A320-as utasszállító repülőgépe. Üdvözöljük Jemenben!

Manőverezőképesség

Kővári László

aranysas.hu

Az utóbbi évtizedben több olyan új repülőgéptípus állt szolgálatba, amelyek a különböző repülési fázisaikban nem hagyományos aerodinamikai módon hoznak létre emelőerőt vagy a gép kormányzásához szükséges hatást. Főként az orosz Szuhoj vált híressé a tolóerő-vektoros kormány­rendszerrel felszerelt harci repülőgépeivel, amelyek a légi bemutatókon fantasztikus produkciókat mutatnak be.

Vadászhelikopterek

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A katonai forgószárnyasok esetében a kezdetektől fogva vizsgálják, hogy milyen feladatra tudnák azokat felhasználni. Arra sokáig nem gondoltak, hogy esetleg más repülőeszközök, különösen a merevszárnyú repülőgépek elleni harcra is alkalmasak lennének.

Második felvonás

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Rövid szünet után tovább folytatódik katonáink afganisztáni légi missziója. A Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis kijelölt állománya már ki is utazott az ázsiai országba.

Amikor a vadból vadász lesz

Kővári László

aranysas.hu

A Közel-Keleten lezajlott arab-izraeli háborúk mérlege a levegőben meglehetősen rossz eredményt mutat a Szovjetunió által támogatott fél szempontjából. A MiG-ek gyenge szereplésének azonban nem elsősorban technikai, hanem főként kiképzési, szervezésbeli és sajátos hozzáállásbeli okai voltak.

Kéksisakosok

Kees Otten és Wim Das

aranysas.hu

Ahhoz, hogy megértsük a Maliban uralkodó helyzetet, először is rá kell tekintenünk a térképre. Az ország két teljesen különböző régióra osztható: a déli területeken a kormány helyzete viszonylag stabil, és a problémák nem túl számottevők. Tovább »

A Zsebtornádó

Horváth Zoltán

aranysas.hu

Olaszországban több mint 40 éve kezdődött el az a tervezőmunka, amelynek eredményeként 1984-ben levegőbe emelkedett az AMX első prototípusa. A brazilokkal közösen létrehozott vadászbombázó minden tekintetben megfelelt az elvárásoknak, mégis áldozata lett a hidegháború végével bekövetkezett megrendelés-visszaesésnek.

Repülő pingpongasztal

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Magazinunkban már számos alkalommal szóba került a világ egyik legelterjedtebb helikoptere, a Mi-8/17-es. Most a viszonylag kis példányszámban épített, ám rendkívül érdekes elektronikai harci változatokról lesz szó.

Egy sikertelen dezertálás

Nagy Ernő

aranysas.hu

"Felkészültségem alapján tudtam, tisztában voltam azzal, hogy esélyem van a géppel való felszállásra. Még 50%-nál is nagyobb, de teljesen nem voltam biztos benne. A polgári életben az MHSZ-nél vitorlázórepülő voltam. Mindig érdekelt a repülés. Még bent ültem a kabinban a sikertelen indítások után, amikor kinyitották a kabinajtót."

25 év - 25 bevetés

ifj. Tőrös István

aranysas.hu

1942-ben az Egyesült Államok légiereje bevezette a 25 bevetéses keretet, amelynek teljesítése után az adott bombázót és személyzetét visszarendelték az Államokba propagandakörútra. Ezek közül a leghíresebb a Robert K. Morgan kapitány által repült B-17F, ismertebb nevén a Memphis Belle. A gépről két film is készült. Az első 1943-ban, a második 1989-ben Michael-Caton Jones rendezésében.

A Kihívás hadművelet

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A hatnapos háborúban Egyiptom megalázó vereséget szenvedett Izraeltől, haderejének nagy része megsemmisült, és a Sínai-félsziget megszállás alá került. Mindenáron elégtételt akartak venni, amihez a hadianyag pótlása szinte azonnal megindult, modern légvédelmi rakéták is érkeztek.

Esélytelenek

Horváth Zoltán

aranysas.hu

A Királyi Haditengerészet repülői ugyanúgy megszenvedték parancsnokságuk 1940-es hibáit, mint a légierőnél szolgálók. Legtragikusabb kimenetelű bevetésükre június 13-án, a norvégiai Trondheim térségében került sor. Akkor ugyanis a kikötőben veszteglő Scharnhorst német csatacirkáló ellen küldött Blackburn Skua zuhanóbombázók több mint fele odaveszett.

Öngyilkos elszántsággal

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

Jamamoto tengernagy meg akarta ismételni a Pearl Harbor-i diadalt. A japán flotta legjobb pilótáit küldte Midway szigete ellen. A győzelem lehetősége azonban hamar kicsúszott a támadók keze közül. Vakmerő pilótáik ennek ellenére az utolsó percig kitartottak. Önfeláldozó bátorságukra főleg a három japán repülőgép-hordozó váratlan pusztulása után volt óriási szükség.

Kifestőkönyv II.

Magó Károly

aranysas.hu

Arról nincs pontos adat, hogy az L.J.E. festékcsalád mikor került a Krayer forgalmazott termékei közé, de az biztos, hogy a cég is belátta, nem versenyképes a világszínvonalú Titanine festékekkel.