Archívum - 2015. augusztus

Mit hoz a jövő?

Kővári László

aranysas.hu

Hogy mit hoz a jövő? Azt pontosan senki sem tudhatja, de bizonyos területeken jó közelítéssel megbecsülhető. A légi háborúk során ritkán történt minden úgy, ahogyan azt elképzelték a stratégák, az ellenfél szinte mindig tudott meglepetést okozni attól függően, hogy milyen felkészültséggel, motivációval és lehetőségekkel rendelkezett.

Nagykoalíció

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Az Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet tevékenysége és térnyerése váratlanul robbant be a köztudatba az elmúlt évben. Brutális módszereik és terjeszkedésük veszélyét gyorsan felismerték, emiatt több ország is úgy döntött, hogy háborúba szállnak ellene.

Videoüzenet

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Meglepő felvételt mutatott be a CNN május végén. A forgatócsoportot az amerikai haditengerészet legfejlettebb felderítő és járőrrepülőgépére, egy Boeing P-8A Poseidonra engedték fel.

Páratlan évjárat

Kővári László

aranysas.hu

A francia főváros északi részén minden páratlan év júniusában nagyszabású repülési és űrhajózási kiállításra kerül sor. Az 51. alkalom azonban némileg különbözött az előzőektől, mivel a katonai jelleg erősen háttérbe szorult, még annak ellenére is, hogy napjainkban újra hidegháborús szelek fújnak. Azonban úgy tűnik, a védelmi szektor újult erejű fejlesztése némi fáziskéséssel követi az igényeket.

Végszükség esetén

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A modern katonai repülőgépek egyik nélkülözhetetlen tartozéka a katapultülés. A pilótáknak a nagy repülési sebesség miatt sok esetben nélküle nem lenne esélyük a biztonságos vészelhagyásra. Tovább »

Szélcsend

Kővári László

aranysas.hu

Az Európában jelenleg legnagyobb számban szolgálatban álló 4+ generációs harci repülőgép, az Eurofighter Typhoon egyelőre nem bizonyította képességeit, noha lehetőség lett volna rá. A földrészünkön öt ország légierejének fő erejét képviselő típusnak igencsak ellentmondásos a múltja, és ugyan nem kérdéses a jövője, de hogy a képességei hogyan alakulnak, az még bizonytalan.

Viking misszió

Stefan Degraef és Edwin Borremans

aranysas.hu

2015 tavaszán norvég pilóták is részt vettek a Baltic Air Policing 38. váltásában. A litván Siauliai bázison F-16AM Fighting Falcon gépekkel együtt készen álltak az esetleges riasztásokra.

Az elkésett harcos

Horváth Zoltán

aranysas.hu

Az amerikai flotta pilótái a vadászgépek Maseratijának mondták a Grumman cég 1945 nyarán hadrendbe állított típusát. Jogosan, mivel az új gépet is úgy tervezték, hogy a lehető legerősebb motor köré a lehető legkisebb sárkány kerüljön. Gyorsaságát és páratlan emelkedőképességét azonban nem kamatoztathatta élesben, mert lekéste a háborút.

Ezerből húszan

Kárpáti Endre

aranysas.hu

A svéd légierő egyedi útját választotta a vadászpilóták képzésének. Az oktatás során számos különleges megoldást valósítottak meg, melyek sorában az csak az egyik, hogy a növendékek végig egyetlen, sugárhajtóműves típuson repülnek.

Újjászületés

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Túlzás nélkül állítható, hogy a P-51-es a repüléstörténet egyik legnagyszerűbb típusa. Bár a második világháború egyik nagy harcosa volt, azért még később is sok kisebb-nagyobb konfliktusban részt vett. Sőt, kivonása után évtizedekkel újabb tervek születtek a típus csatarepülőként történő hasznosításáról.

Kockázati tényező

Remes Péter

aranysas.hu

Cseporán Mihály repülő alezredes 1990. április 20-án katapultált. A katapultálás után a Repülőorvosi Vizsgáló és Kutató Intézetben (ROVKI-ban) kivizsgáláson és gyógykezelésen vett részt. Ennek része volt a pszichológiai vizsgálat is. Az erről szóló videofelvétel átirata jól érzékelteti, hogy milyen reakciói voltak a halálból éppen csak megmenekült, kiváló képességű szuperszonikus vadászpilótának a katapultálása után.

Az elfelejtett légió

Horváth Zoltán

aranysas.hu

1940 júliusától három hónapon keresztül szigetlakók tíz- és tízezrei fürkészték aggódva az égbolton kacskaringózó kondenzcsíkokat és a vadul manőverező harci gépek fémjén megcsillanó napfényt. Több mint 50 millió brit állampolgár és Európa jövője múlott azokon a légi csatákon, amiket ezek a névtelen, aprócska pontok vívtak a magasban.

Halálra ítélt vadászpilóták

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

A három legsikeresebb világháborús francia ász szinte semmiben sem hasonlított egymásra. Eltért a származásuk, a neveltetésük, a világnézetük. Egy dolog azonban nagyon is összekötötte Clostermannt, Albert-t és DeMozay-t. Még akkor is hajlandók voltak életüket áldozni a hazájukért, amikor Franciaország elfordult tőlük, és a távollétükben halálra ítéltek sok elszánt pilótát.

Seregélyes hősei

Magó Károly

aranysas.hu

Az elmúlt években az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, valamint a Magyar Roncskutató Egyesület kiváló munkakapcsolatot alakított ki a seregélyesi önkormányzattal és a Seregélyesi Baptista Általános Iskolával. Horváth Sándor polgármester és Sajtos József iskolaigazgató azzal a javaslattal kerestek meg, hogy minden tőlük telhető segítséget megadnak a környéken lezuhant repülőgépek kiemeléséhez a harcok befejezésének 70. évfordulója alkalmából.