Archívum - 2015. december

Önzetlen támogatás

Kővári László

aranysas.hu

A háború a politika csődje, és ez különösen igaz a jelenlegi szíriai konfliktusra. Izrael szomszédjában már három éve folynak a harcok az Aszad-rezsim és ellenzéke között, ami részben vallási okokra is visszavezethető, bár a 2015 folyamán elmérgesedett konfliktusban már sokkal bonyolultabb és nehezen érthető összefüggéseket lehet találni. Tovább »

Rácsapások napja

Kővári László

aranysas.hu

2015. szeptember 14-én kezdődött az év egyik legnagyobb szabású nemzetközi hadgyakorlata Magyarországon, amelynek részeként közúton érkező amerikai lövészpáncélosok hazai segítséggel hajtottak végre vízi átkelést Győrnél. Az öt héten át tartó Brave Warrior 2015 (Bátor Harcos) gyakorlaton hét országból 900 katona és 300 technikai eszköz vett részt, amelyek zárómozzanata volt október 21-én a hajmáskéri lőtéren végrehajtott éleslövészet.

Szemtől szembe

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A MiG-29-es és az F-16-os összehasonlításáról már sokan írtak. Nem véletlen a kettő együtt említése, hiszen egy generációba tartoznak, nagyjából ugyanazon feladatokra szánták a tervezőik. Most egy olyan amerikai pilóta benyomásait, véleményét adjuk közre, akinek módja volt gyakorló légiharcot vívnia a MiG-29-es ellen.

Next Generation

Kővári lászló

aranysas.hu

2013-ban Párizsban a Le Bourget-i repülési és űrhajózási kiállítás pavilonjait járva a cseh Aero Vodochody standjánál egy érdekes repülőgépmakettet vettem észre. A jól ismert L-39 Albatros szokatlan, az F-16-osra hajazó kabintetővel hívta fel magára a figyelmet. A fő érdekesség azonban nem ez, hanem a korszerű új hajtómű és a legmodernebb fedélzeti elektronika beépítésének szándéka volt, amelyről a céges ismertetőben lehetett olvasni.

Felemás segítség

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Bár az Amerikai Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció emberéletben és anyagiakban mérve is óriási erőforrásokat fordított az önálló afgán haderő, így a légierő kiépítésére, a jelek szerint legfeljebb félsikernek tekinthető az eredmény.

Vadászszezon

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Régen látott pezsgés jellemzi a merevszárnyú haditengerészeti felderítő és tengeralattjáró-vadász repülőgépek piacát. Meglepő beszerzések, észbe kapó britek, nagyot akaró oroszok - mindenki vásárolna.

Bozótharcos Délibábok

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A nem deltás Mirage F1-esre az első külföldi megrendelés Afrika déli csücskéből érkezett. A hadrendbe állítással sok gondjuk volt, mivel a nagy sietség miatt nem teljesen készen szállították le őket. A problémákat önerőből megoldották, és mindenkinél hamarabb harcba is vetették a gépeket.

Repülő mentőcsónak

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Az ötvenes évek második felében a helikopterek addig sohasem látott fejlődésnek indultak. Az újabbnál újabb fejlesztéseknek és az egyre több tapasztalatnak köszönhetően sok helyen kezdtek rájönni, hogy ez a légi jármű különleges képességekkel rendelkezik.

Egy elfelejtett viszály

Horváth Zoltán

aranysas.hu

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1940 novemberében robbant ki a konfliktus Thaiföld és a vele szomszédos francia gyarmatok között. A vitatott területekért folytatott harcokban fontos szerepük volt a légierőknek. A félelmetes hírű Armée de l'Air állományát meglepték az elszánt thaiföldi pilóták. Az akkor Sziámként ismert királyságban ugyanis az uralkodóház kezdetektől fogva támogatta a repülés ügyét.

A halál birodalma

Remes Péter

aranysas.hu

Aki látta már, hogyan néz ki és hogyan szenved az ember tíz-tizenöt g-s terhelés alatt, az soha nem felejti el ezt a megrázó élményt. Pedig vannak foglalkozások, ahol a jó g-tűrő képesség alapkövetelmény.

El nem mondott történetek

Sersztnyev György

aranysas.hu

Már több mint 30 év eltelte után is gyakran említik a MiG-23-as bemutatóját a műrepülő világbajnokság záróünnepségén. A civil nézők között döbbenetet, ijedtséget váltott ki a határértékekhez közeli repülés, viszont a katonai vezetőink többsége, akik már voltak MiG-23-as bemutató repülésen, elégedetten nyilatkozott.

Koronás felségjel

Kárpáti Endre

aranysas.hu

A svéd légierő múzeumát az előző évtizedben alaposan átalakították. A kiállítás területét jelentősen megnövelték, új tárlatokat hoztak létre, és a régieket is újragondolták. A gyűjtemény már korábban is nagyon magas színvonalú volt, most pedig egyértelműen a világ legjobb repülőmúzeumainak sorába emelkedett a linköpingi kollekció.

Szükségmegoldások

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A második világháborúban minden hadszíntéren fontos szerepet játszottak a teherhajókból álló konvojok, melyek az ellenség kiemelt célpontjainak számítottak. A búvárnaszádok és légi támadó eszközök távol tartása leghatékonyabban a levegőből volt megoldható, ez azonban a repülőgép-hordozó flotta korlátozott kapacitása miatt a hadviselő államok mindegyikének gondot okozott.

Megtévesztő kódnév

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

1999 tavaszán az indiai légierő nagyszabású hadműveletbe kezdett a Himalája könyörtelen, örök hóval fedett csúcsai között. A Szaféd Szagar hadművelet kódjele nem árulta volna el, hogy a pilótáknak a hegyek között kellett harcolni. A bevetés neve ugyanis azt jelenti, hogy Fehér Tenger. Az IAF brit, francia, szovjet és orosz gyártmányú gépeit a beszivárgó gerillák állásai ellen vetették be.

Egy megszűnt képesség emléke

Magó Károly

aranysas.hu

A Varsói Szerződés tagállamainak jelentős csapásmérő erőt kellett fenntartania. A szárazföldi csapatok harcának támogatására a csatarepülőgépek mellett a helikoptereknek is jelentős szerep jutott. A magyar légi csapásmérő képességet ennek megfelelően két lépésben építették ki. Elsőként a Mi-24D helikoptereket, majd a Szu-22M3-as repülőgépeket rendszeresítették.