Archívum - 2016. április

Születésnap

Kővári László

aranysas.hu

Tíz évvel ezelőtt, 2006. március 21-én füstöltek első alkalommal magyar felségjelű Gripenek kerekei a kecskeméti betonon. Akkor kezdődött meg a típus rendszeresítése, ami természetesen egy hosszabb időre elnyúló folyamat része volt. A MiG-29-esek még néhány évig párhuzamosan üzemeltek, de 2010 végétől már egyedül a svéd típus biztosítja légterünk védelmét. Tovább »

Éjszakai sólymok Bagdad felett

Kővári László

aranysas.hu

A 25 évvel ezelőtt végrehajtott Sivatagi Vihar hadművelet legnagyobb feltűnést keltő fegyverrendszere volt a Lockheed Martin F-117A Nighthawk csapásmérő. Az első alacsony észlelhetőségű harci repülőgép a leginkább veszélyes bevetéseket hajtotta végre az erősen védett fontos objektumok ellen, mégpedig sikerrel. Az eredményesség azonban nem egészen olyan mértékű volt, amint ahogy annak idején a sajtó beszámolt róla, a háborút követő elemzések azonban a részleges siker ellenére is egybehangzók abban a tekintetben, hogy a lopakodótechnológia létjogosultsága mindmáig megkérdőjelezhetetlen.

Mélyrepülés

Kárpáti Endre

aranysas.hu

"Azt a célpontot mindenképpen el kell pusztítani. Az F-111-eseket küldjék oda!" - hangzott el gyakran a Sivatagi Vihar során. A General Dynamics csapásmérőinek még 1991-ben is számos olyan képessége volt, amelyek nélkülözhetetlenné tették a típust.

Csapásmérő Szélvihar

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Az Öböl-háborúban a második legnagyobb légi kontingenst a britek vonultatták fel. Különösen fontos szerepet szántak a Tornado csapásmérőiknek, az ellenséges repülőterek bombázását kapták meg feladatul. Már a felkészülés során sejtették, hogy a hajózók közül nem mindenki tér haza élve.

Szövetségesek

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Az 1990-91-es Öböl-háború eseményeinek többsége jól dokumentált és idehaza is ismert, különösen, ha a nyugati szövetségesekről van szó. Azt viszont, hogy a térségbeli arab államok milyen jelentős tevékenységet folytattak, már kevesen tudják.

Didergő Darazsak

Kővári László

aranysas.hu

Finnország légiereje a kilencvenes években hajtotta végre a negyedik generációra történő átállást, azóta a típusösszetételük nem változott, a képességeik azonban 2015-től gyökeresen módosultak. Az eredetileg kizárólag légvédelmi feladatkörre szánt amerikai Boeing F-18-asokból F/A-18-asok lettek, azaz már csapásmérő bevetéseket is végrehajthatnak szükség esetén, mégpedig a létező legmagasabb színvonalon. Tovább »

Őrszem helyett pénznyelő

Horváth Zoltán

aranysas.hu

A brit kormány 30 éve, 1986-ban törölte a Nimrod AEW.3-as programot. A balszerencsés légtérellenőrzőt különleges kialakítású orra és farokkúpja tette a de Havilland Comet gépcsalád legmeglepőbb kinézetű tagjává. Mégsem emiatt lett nevezetes, hanem azért, mert az szigetország egyik legnagyobb ráfizetéssel zárult, zsákutcába futott repülőgép-fejlesztésének bizonyult.

Sasból Jaguár II.

Pátrik Gábor

aranysas.hu

1956. április 20-án adták ki a szovjet honvédelmi miniszter parancsát, amely a csatarepülő fegyvernem felszámolásáról intézkedett, ezzel párhuzamosan pedig elrendelte az Il-10-es és Il-10M típus leállítását. A szovjet frontlégierő (VVSz) és légvédelem (PVO) alakulataihoz áthelyezett hajózó- és repülőműszaki állomány átképzése azonnal megindult MiG-15bisz típusra.

Égi kötelék

Hautzinger Gyula

aranysas.hu

Hívhatták volna Godowski Mártonnak is. Igen, ha az Osztrák-Magyar Monarchia idején családja Kelet-Galíciából nem Amerikába, hanem sok más zsidó családhoz hasonlóan Magyarországra emigrál. De így, a húszas évek vége felé barátom harmadik generációs igazi amerikaiként (mivel a család közben a nevét "amerikanizálta") Martin Goode néven New Yorkban látta meg a világot.

Bátorságpróba

Deák Máté

aranysas.hu

Gago Coutinho és Sacadura Cabral - a portugál felfedező ősök nyomdokaiba lépve - először repülték át a Déli-Atlanti-óceánt Portugáliából Brazíliába tartva a brazil függetlenség 100. évfordulójának alkalmából 1922-ben. Bár tettük mérföldkőnek számít a repülés történetében, méltatlanul mellőzött hősöknek számítanak a dél-atlanti repülés úttörőinek sorában.

Barát vagy ellenség?

Remes Péter

aranysas.hu

A katonai repülés sohasem állt távol a tragédiáktól. Szolgálati időm alatt 59 bajtársamat temettem el. Az első katasztrófákat Szolnokon éltem át, akkoriban ott teljesítettem szolgálatot.

Kivilágított céltábla

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A haditengerészet hajófedélzeten üzemelő gépei közül talán az egyik legimpozánsabb az RA-5C Vigilante volt. A nagy távolságú felderítésre tervezett repülő igazán karakteres formájúra sikeredett, és kiváló képességeit jól kamatoztatta a vietnami háborúban, ahol igazán veszélyes munkát testáltak a pilótáikra.

British Desert Pink

Obuch László

aranysas.hu

Az 1991-es első Öböl­-háború félig-meddig médiaszenzáció is volt, hiszen nem volt még ilyen szinten közvetített konfliktus. Rengeteg fotó, újsághír és televíziós tudósítás számolt be mindennap a háborús eseményekről.

Világjáró Harci Sólyom

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

Johnny Alison nevét a II. világháborús kalandjai tették híressé a nyugati világban. Az amerikai ász Warhawk/Tomahawk repülőgépek pilótafülkéjében az USA-ban, Angliában, a Szovjetunióban, a Közel-Keleten, Indiában és Kínában, a Csendes-óceán térségében, végül pedig Koreában szolgált. A japánok ellen küzdve lett ász. A nevéhez fűződik az ellenséges vonalak mögötti akciók során alkalmazott módszerek kidolgozása is.

Boszorkánytánc

Magó Károly

aranysas.hu

A szovjet vadászgép felett aratott légi győzelem nagy örömöt okozott a század tagjainak! Azonban a felfokozott hangulatot és harci kedvet hamarosan egy nagyon szomorú esemény árnyékolta be.