Archívum - 2016. november

Csapatszolgálatban

Kővári László

aranysas.hu

2016 nyarától bevethetővé nyilvánították az USAF állományában üzemelő Lockheed Martin F-35A Lightning II-es vadászbombázókat. Szeptemberben a tesztelésre szolgáló példányokon felül már kereken száz F-35A állt csapatszolgálatban, főként a kiképző alakulatoknál, ezeken felül több tucat röviden startoló és függőlegesen leszálló F-35B is rendelkezésre áll a tengerészgyalogság színeiben. A harmadik haderőnem, a haditengerészet még vár a hajófedélzeti üzemelésre optimalizált F-35C üzembe állításával, náluk még csak a hajózó- és műszaki állomány kiképzése folyik a rendelkezésre álló szériagépeken, az F-35C így csak 2018-ban éri el a bevethetőséget.

A lengyel Sólyom

Kővári László

aranysas.hu

A rendszerváltást követően a kelet-európai országok közül a lengyelek, csehek és magyarok közel egy időben döntöttek arról, hogy légierőikben meg kell kezdeni legalább részlegesen a szovjet technika cseréjét. Lengyelországban már 1997-ben parlamenti egyetértés volt abban, hogy 2001-re le kell bonyolítani a típusváltás első lépcsőjét, mégpedig úgy, hogy az akkor rendelkezésre álló 350 harci repülőgép egy részét 160 új, negyedik generációs nyugati vadászbombázó vegye át.

Szezonzárás

Kővári László

aranysas.hu

Már megszokottá vált, hogy a nyár végén, ősz elején rövid, háromhetes időszak alatt három jelentős légi bemutatóra is sor kerül elérhető közelségben. A szlovákiai Szliács, az ausztriai Zeltweg és a csehországi Ostrava 3-7 órányi autózással megközelíthető, így a repülést kedvelők, ha csak tehetik, nem hagyják ki a nemzetközi összevetésben is színvonalas, némely esetben egyedülálló látványosságot.

A Peszeki-ösvény titka

Tőrös István

aranysas.hu

Ha a nap egy bizonyos szögből sütött a kecskeméti légibázis betonjára, sokáig egy ezüstös csík emlékeztetett egy nyolc évvel ezelőtti repülésre. A Peszeki-ösvény történetét a főszereplő, Peszeki Zoltán volt szolgálati nyugdíjas, majd a nyugdíjtörvény változtatása után szolgálati járadékos - azaz csökkentett nyugdíjösszegű - alezredes meséli most el az ARANYSAS olvasóinak. Tovább »

Sólyomszem

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Az AWACS gépek a modern hadviselés nélkülözhetetlen eszközei. A kategória egyik jellegzetes képviselője a Grumman E-2 Hawkeye, amelyet számos nemzetnél is rendszeresítettek. A több szempontból is úttörő légtérellenőrző valószínűleg a legrégebben szolgálatban álló haditengerészeti repülőgéptípus.

Utolsó kívánság

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Hálátlan, de fontos szerep a célrepülőgépeké. Látványos fotó- és videofelvételek kísérik utolsó útjaikat - miközben azért semmisülnek meg, hogy a jövő légiharcaiban az amerikai pilóták és vagyont érő gépeik térjenek majd haza.

Börgönd is ünnepelt

Toldi Miklós

aranysas.hu

Székesfehérvár története az első világháború derekától fonódik egybe a repüléssel. Három repülőteréből mára csak a börgöndi működik, Sóstó, illetve Tác egykori területén ipari park létesült. Székesfehérvár önkormányzata, valamint az Albatrosz Repülő Egyesület számos rendezvénnyel emlékezik meg a város repülőmúltjáról, ennek egyik és talán legnépszerűbb állomása volt a Börgöndi Repülőnap.

Emberek a dobozban

Schuminszky Nándor

aranysas.hu

Az űrállomásokon mindig is világszínvonalat képviselő, rendkívül korszerű berendezéseket, felszereléseket, műszereket használtak, akár katonai, akár civil létesítményről volt szó. E kettő között persze határvonalat nehéz húzni, ezért határozzuk meg inkább úgy, hogy az űrállomáson dolgozók a tudomány, a technológia és napjainkban már a kereskedelem területén is számos élettani, mikrogravitációs, anyagvizsgálati stb. kutatást végeztek.

Deltaszárnyú traktorok

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A Szovjetunió számos esetben katonai erővel támogatta a barátinak minősített országokat. Az internacionalista segítségnyújtás néha egy egész hadseregnyi ember és haditechnikai eszköz kiküldését jelentette. 1962-ben Fidel Castro szövetségeseként nemcsak kiképzőként, hanem hadviselő félként kellett volna megvédeniük a forradalmi vívmányokat. Még egy teljes vadászrepülő-ezredet is átküldtek a karibi országba.

Hanoi visszavár

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Azt hiszem, kevés annál hatásosabb múzeumi kiállítási tárgy létezik, mint sok-sok tonnányi B-52D Stratofortress-roncs, hanyagul összedobálva egy nagy kupacba. A Vietnami Hadtörténeti Múzeum azonban számtalan kincset rejt, s ma már azok számára is ismert és kedvelt turisztikai célpont, akik egy nem túl távoli helyen, a Hanoi Hiltonban töltöttek el hosszú hónapokat-éveket - fogságban…

G mint gravitáció

Remes Péter

aranysas.hu

A pilóta szervezete repülés idején nemcsak akkor szenved a hypoxiás ártalmaktól, amikor a szükségesnél kevesebb oxigént lélegez be, hanem akkor is, amikor az oxigént szállító vér eloszlása vagy maga a vérkeringés megváltozik. Márpedig ez minden repülésnél - főleg műrepülésnél - bekövetkezik. A gyorsulás senkit sem kímél. A fej-láb irányú gravitációs hatás esetén a vér a lábakban reked. A felső testfél nem kap elegendő oxigént. Azt mindenki tudja, hogy ha a hypoxiás agy nem működik, a pilóta elájul.

Meg kell állítani!

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A készültségi feladatot ellátó vadászok élete legtöbbször unalmas, mégis minden esetben a pilóták úgy lépnek a szolgálatba, hogy tudják, bármi megtörténhet. Ha éles riasztásra kerül sor, soha nem lehet tudni, hogy milyen repülőgépet kell elfogniuk. Néha még az is megtörténhet, hogy saját társuk lelövésére utasítják őket.

A hideg rácsapások napja

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Az 1956 október-novemberében számos olyan esemény is történt, amely mind a mai napig kevésbé közismert. Ilyen például a magyar légierő szerepe, melyről sajnos nem sok információ jelent meg.

Párbaj egy halottal

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

Kína két évvel azelőtt borult lángba, hogy Európában eldördült volna a II. világháború első lövése. A magasban a hazafias erőknek közel háromszoros japán túlerővel kellett megküzdeniük. A sikeres ellenállásban nagy szerep jutott Kao Csi-hang alezredes Curtiss Hawkjainak. A vakmerő tiszt egyik győzelmét azonban ötven évre titkosították. Azon a végzetes napon egy halott japán pilóta volt az ellenfele.

Mítoszromboló

Magó Károly

aranysas.hu

Él egy pék Szerbiában, aki minden év március 27-én készít egy F-117-es alakú tortát, és 20 óra 42 perckor ünnepélyesen szétosztja a jelen lévő ismerősei és barátai között. Ez a történet egy olyan eseményről (és életútról) szól, mely hosszú ideig a világsajtó figyelmének középpontjában állt.