Archívum - 2017. február

Régen várt fejlesztések

Kővári László

aranysas.hu

A honvédség fejlesztése az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, de a nemzetközi környezet napjainkban tapasztalható változásai nyomán lehetséges, hogy újra fontosságának megfelelő helyre kerül. Legalábbis erre utalnak a közelmúlt politikusi megnyilatkozásai. A decemberben bejelentett, választási ciklusokon átívelő Zrínyi 2026 fejlesztési program remélhetőleg megvalósul, s nem kerül a már régebben is tervezett és felemásan végrehajtott "haderőreformok" sorsára.

Kelendő Tengeristen

Trautmann Balázs

aranysas.hu

A Boeing vezetői és részvényesei is elégedetten karácsonyozhattak: a P-8 Poseidon repülőgépcsalád kiemelkedően jó évet zárt 2016 december végén. Igaz, ehhez kellett egy aktív hadviselést folytató Oroszország és a délkelet-ázsiai feszültségek élezése Kína terjeszkedése miatt. S persze még egy-két apróság...

Mentőangyalok

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A biztonságos légi közlekedés egyik alapfeltétele a megbízható kutató-mentő szolgálat fenntartása és működtetése. Hazánkban a Magyar Honvédség folyamatosan két helikopterrel biztosítja ezt a képességet. Tovább »

Pénznyelő automata

Kővári László

aranysas.hu

A repülés és ezen belül különösen a katonai repülés a leginkább drága dolgok egyike. A hétköznapi emberek számára elképzelhetetlen összegek röpködnek egy-egy új beszerzés kapcsán, ezek közül kiemelkedik az amerikai Lockheed Martin F-35-ös programja, amely hosszú távon 400 milliárd dollárt is felemészthet.

A kínai Raptor

Kővári László

aranysas.hu

A Hongkong közelében lévő Csuhajban kétévente rendezik meg a kínai repülőgépipar seregszemléjét, amely egyre komolyabb külföldi részvétellel valósul meg. Az ázsiai hatalom rendszeresen mutatja be itt az újdonságait, köztük egy sor haditechnikai fejlesztést. Ezúttal is így történt, a kisebb jelentőségű eszközök mellett, ha csak egyetlen percre is, de a nagyközönség előtt repült a Csengdu J-20-as két példánya, amelyek erre az alkalomra települtek át a Csuhajtól északra, 120 km-re lévő Fosan légibázisra. Néhány áthúzás és manőver után a gépek villámgyorsan eltűntek, de ez idő alatt számtalan kiváló minőségű fotó készült róluk.

Hívónevük: Rubik

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Rendhagyó ünnepségre került sor Szolnokon, a nemrég megnyílt új repülési múzeumban. Alulról jövő kezdeményezésre a szállítóhelikopter-zászlóalj új nevet kapott.

Black Blade 2016

Wim Das és Kees Otten

aranysas.hu

Az EDA Európai Védelmi Ügynökség 2016 novemberében Belgiumban rendezte meg a Black Blade 2016 helikopteres gyakorlatot. A sorozat tizedik ilyen jellegű rendezvénye igen fontos az Európai Unió katonai képességeinek fejlesztésében.

A lelőhetetlen

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Az arab-izraeli háborúkban a szovjet fegyverekkel nem sikerült döntő fölényt kivívni, s ennek sok oka volt. Természetesen le lehet mindezt egyszerűsíteni arra, hogy a nyugati haditechnika fejlettebb volt. Ez az állítás nem állja meg a helyét, ennél sokkal bonyolultabb elemzésre lenne szükség. Ugyanakkor volt egy repülőgéptípus, melynek bevetése igazi sikersztorinak bizonyult.

Forgószínpad

Remes Péter

aranysas.hu

A katonai pilóták repülésről repülésre érzik, hogy nagy igénybevételnek vannak kitéve, tudják magukról, hogy különleges testi és szellemi adottságokkal megáldott legények. Saját bőrükön tapasztalják, hogy hivatásuk milyen magas követelményeket támaszt, s ennek megfelelően milyen nehéz orvosi vizsgálatokon kell keresztülmenniük. Büszkék arra, amikor évente írásban kézhez kapják a nem mindennapi képességüket tanúsító "szuperszonikus vadászrepülésre alkalmas" minősítésüket. Arról azonban, hogy pontosan milyen terheléseket teljesítenek és miért, a közvélemény nagyon keveset tud, erről csak ritkán esik szó.

Összeállt az égi csapat

Schuminszky Nándor

aranysas.hu

E sorok megjelenésének idején volt 55. éve annak, hogy az 1962. február 20-án lezajlott űrrepülés folyamán John Glenn háromszor kerülte meg bolygónkat Mercury típusú űrhajójával. Az 1961-es, két szuborbitális "űrugrás" után John Glenn volt a harmadik amerikai asztronauta, de neki jutott az a dicsőség, hogy elsőként repülhetett Föld körüli pályán a társai közül. Az űrrepülés 4 óra 56 percig tartott, ami mai szemmel nézve megmosolyogtató, hiszen egy űrséta ideje is több a Nemzetközi Űrállomáson napjainkban. De több mint öt évtizeddel ezelőtt ez nagy eredménynek számított.

Sógorok helikoptere

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A CH-53-ast viszonylag nagy mérete és magas költsége ellenére számos ország rendszeresítette. Ugyanakkor nem közismert, hogy ez az igazán impozáns szerkezet néhány példánya egy ideig nyugati szomszédunknál is hadrendben volt.

Kísérőmet lelőtték!

Szepesi József

aranysas.hu

1956. január 21-én 14 óra 50 perc és 15 óra 33 perc között a Fertő tó térségében, a sármelléki repülőtérről riasztott magyar készültségi és egy szovjet vadászgéppár napjainkig tisztázatlan körülmények között légiharcot vívott. Az összecsapás következményeként lezuhant és életét vesztette Magyar Sándor főhadnagy, a géppárparancsnok kísérője. A repülőgépet ért találat miatt a szovjet géppár parancsnoka katapultált, és ejtőernyővel osztrák területen földet ért.

Légiharcok álmodója

Toldi Miklós

aranysas.hu

2009-ben, egy Magó Karcsival folytatott beszélgetés közben említettem, hogy sajnos idehaza nem születnek repülő témájú festmények vagy rajzok, pedig külföldön ezek nagyon népszerűek, és kiváló munkák készülnek. Karcsi gyorsan kijavított, hogy ez azért nem teljesen felel meg a valóságnak, mert igenis vannak, akik repülős témájú képeket készítenek, és megadta egy barátjának az elérhetőségeit. Pár nap múlva Kecskeméten, egy parkolóban találkoztam először Vincze (Fecó) Ferenccel.

Visszaszámlálás

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Tengerpart, pálmafák, napsütés - ez a kép ugrik be sokaknak, ha Kuba szóba kerül. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a gyönyörű ország területén egymásnak essenek a helyi, a szovjet és az amerikai katonák, de még arra is nagy volt az esély, hogy teljesen eltűnjön az élet a szigetről.

Végzetes vetélkedés

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

A II. világháború idején az ász pilóták igazi sztároknak számítottak. A rivaldafénnyel járó lelki terheket azonban nem mindenki tudta elviselni. A dicsőségvágy és a versengés szelleme néha katasztrófához vezetett. Tom McGuire amerikai ász sokáig azt hitte, ő semmitől nem szédül meg. Csakhogy nagyon szerette volna utolérni híres vetélytársát, Richard Bongot, ezért attól sem riadt vissza, hogy engedély nélkül induljon új trófeákat szerezni.

Az összetartozás jelképe

Magó Károly

aranysas.hu

A repülőcsapatoknál szolgáló katonák jelvényei döntő többségükben fémből készültek egészen a rendszerváltásig. 1993-ban az első századjelvények rendszeresítésével lettek egyeduralkodók a textilkitűzők.