Archívum - 2017. május

Mire költenek a svájciak?

Kővári László

aranysas.hu

Svájcról elsőre mindenkinek a hegyek, tehenek és a minőség jut az eszébe, ami abszolút indokolt. Az alpesi kis ország méltán jutott el arra a szintre, ahol jelenleg áll, pedig jelentős összeget von el a gazdaságától a honvédelem. Noha fenyegetettségi szintjük alacsony, mégis jelentős és korszerű haderőt tartanak fenn, amelynek fontos összetevői a repülőcsapatok.

A továbblépés lehetősége

Kővári László

aranysas.hu

Az utóbbi időben sajnos ritkaságszámba ment, ha valamely a haderővel, ezen belül a légierővel kapcsolatos fejlesztésről számolhattunk be. Többnyire fordított volt a helyzet, és csökkent a rendelkezésre álló repülőeszközök száma. Csendben "tűnt el" az aktív állományból a Mi-24-es harci helikopter, és 2015 óta a hajózó-alapképzésre szolgáló Jak-52-esek sem repültek.

Egy régi ismerős

Kővári László

aranysas.hu

2017. január 27-én a Moszkva északi külvárosában lévő Lukoviciben hollywoodi show-műsorokat megszégyenítő látványos külsőségek között mutatták be a MiG-35-ös első (?) példányát a nemzetközi sajtó és az orosz fővárosban akkreditált katonai attasék sokasága előtt. A gép első hivatalos repülésére az előző napon került sor, amelyet Putyin a Kremlben egy óriás kivetítőn személyesen is nyomon követett. De ahogy azt már az oroszokkal kapcsolatban megszokhattuk, semmi sem az, aminek elsőre látszik, hiszen a látványosság főszereplője már 2016. november 26-án repült. Tovább »

Újragondolt repülőmúzeum

aranysas.hu

2016. szeptember elsején nyitotta meg kapuját a magyar repüléstörténet új múzeuma, a megnyitó óta közel 27 000 látogatót fogadó RepTár, decemberben elnyerve az Év Turisztikai Attrakciója 2016 címet.

Az első kígyómarás

Kővári László

aranysas.hu

A vadászrepülőgépek egymás közötti harcának fegyvere hosszú időn át a géppuska és gépágyú volt. Azonban egy három dimenzióban folyamatosan változó mozgásparaméterekkel manőverező repülőgép eltalálásához szerencse és (vagy) mesteri tudás kellett, ami nem minden esetben volt meg, sőt, még a legnagyobb "ászok" is többnyire eredménytelenül szálltak le bevetéseik után.

A vágy titokzatos tárgya

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Az amerikai hírszerzés mindig is nagy erőfeszítéseket tett az ellenfél haditechnikai eszközeinek megismerésére. A szovjet vadászrepülőgépekre külön szakemberek specializálódtak, akik nyomon követték az új fejlesztéseket. A 70-es évek közepén az addigi tapasztalataik alapján úgy vélték, hogy a szocialista hadiipar jócskán le van maradva az amerikai mögött.

Típusátképzés svéd módra

Kárpáti Endre

aranysas.hu

A Gripen-pilóták körében nagyon jól ismert Såtenäs neve. A nálunk csak Sátánosként emlegetett repülőtéren zajlik a svéd légierőben a típusátképzés a JAS-39-es típusra. De az F7-es ezrednél az oktatás mellett még nagyon sok másféle munka is folyik, ahogy azt az ARANYSAS látogatása során láthattuk. Tovább »

Az élet megy tovább

Carlo Kuit és Paul Kievit

aranysas.hu

A törökök viszonylag nagy méretű csapatrepülő fegyvernemet tartanak fenn, amely számos különböző típust is üzemeltet. A régebbi forgószárnyasok mellett modernebbek is hadrendben vannak, sőt párhuzamosan több beszerzésük is fut.

Nem volt könnyű választás

Schuminszky Nándor

aranysas.hu

Valentyina Tyereskova neve - Jurij Gagariné mellett - a szovjet (orosz) űrhajósok közül talán a legismertebb az egész világon. 1963. június 16-án első nőként jutott el a világűrbe. A szakemberek között máig nincs meg az egyetértés, hogy az első női űrrepülésnek volt-e tényleges tudományos hozadéka, vagy csak az akkoriban megszokott szovjet propagandát szolgálta. Természetesen e cikk keretében nem kívánjuk a vitát eldönteni, de a 80. - a nemzetközi nőnappal majdnem egybeeső - születésnapja alkalmából mi is köszöntjük az orosz fegyveres erők egyetlen női tábornokát.

A legnehezebb bevetés II.

Tobak Tibor

aranysas.hu

A TOP GUN magazin 27 évvel ezelőtti megjelenése óta már több generáció nőtt fel a Magyar Királyi Honvéd Légierő pilótáinak történeteit olvasva. Számunkra különösen fontosak voltak Tobak Tibor, örökös főmunkatársunk írásai, hiszen ő a saját sorsán keresztül drámai hűséggel mutatta be a Magyarország feletti légiharcok hőseit - és hősi halottait. Ezúttal élete egy tragikus korszakát idézzük fel, amikor érte is eljött a fekete autó…

A repülés piramisa

Remes Péter

aranysas.hu

Jól tudjuk, hogy a repülő-hajózó állomány milyen sokrétű. Repülő-egészségügyi szempontból is megkülönböztetjük őket, mert a különféle beosztások eltérő követelményekkel járnak. Lehet valaki léghajós, helikopter-, repülőgép-, űrhajóvezető, fedélzeti mérnök, navigátor vagy éppen utaskísérő, sőt még a légi utasoknak és az űrturistáknak is bizonyos egészségügyi elvárásoknak kell megfelelniük.

Vadászgép a panelházban

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A repülőterek közelében élő emberek egyik rémálma, hogy a felettük átzúgó gépek egyszer rájuk zuhannak. Sajnos erre számos esetben volt már példa a katonai bázisoknál. A kelet-németországi Cottbus területére rövid időn belül több MiG-21-es csapódott be.

A NATO égi szemei

Trautmann Balázs

aranysas.hu

A híradások általában a vadászgépekkel, a fülkéből csapzottan, de elégedett mosollyal kiszálló hajózókkal, a légicsapások fedélzeti videofelvételeivel illusztrálják a terrorizmus elleni légi háborút. A vadászbombázó gép azonban önmagában kevés: óriási háttércsapat dolgozik a sikeres bevetésekért. Ezek egyik legfontosabb tagja a nagy hatótávolságú légtérfelderítő radarrepülőgép.

Gigantikus megoldás

Obuch László

aranysas.hu

A második világháború teljesen átalakította a hadviselés addigi normáit. Az első nagy háborúban megjelenő légierő meghatározó szerepet harcolt ki magának a második világégésre. Nemcsak a felderítő-, vadász- és bombázószerepet tudhatta magáénak, hanem a teherszállítást is.

Csapda a hegyek felett

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

1931 őszén Japán elég erős volt ahhoz, hogy lecsapjon a hatalmas, gazdag, de megosztott és emiatt tehetetlen szomszédjára, Kínára. A császári seregek lerohanták Mandzsúriát. A külföldön élő kínai hazafiak segíteni akartak honfitársaiknak. Ekkor tért haza Arthur Chin, az ellenállás legkiválóbb pilótája. A tehetséges fiatalember a Luftwaffe kiképzőitől tanulta meg a korszerű vadászok és bombázók használatát. Tudását otthon azonnal az agresszorok ellen fordította. Élete izgalmasabb volt egy kalandregénynél is.

Az összetartozás jelképe

Magó Károly

aranysas.hu

Az a szép a kutatásban, hogy bármikor előkerülhet olyan bizonyíték, mely a korábbi eredményeket pontosítja, esetleg felülírja. Ez történt akkor is, amikor a légierő rendszerváltás utáni felvarróinak történetét ismertettem az ARANYSAS-ban, mert sok új információ pont a cikksorozatnak köszönhetően került hozzám. Most a második világháborús felvarrók esetében is ez történt, mert egy olyan digitalizált fényképet kaptam, mely bizonyítja, hogy volt legalább egy olyan textil századjelvény, mely 1940 után készült.