Archívum - 2017. szeptember

Osztálytalálkozó

Kővári László

aranysas.hu

A Kolozsvár közelében lévő Aranyosgyéresen (Câmpia Turzii) hagyományosan minden év júliusában rendezik meg az ott üzemelő 71. repülőezred nyílt napját. A román légierő legnyugatibb légibázisa a szerény lehetőségekhez és infrastruktúrához képest minden alkalommal rendkívül jól szervezett és látványos programmal szórakoztatja a környék lakosságát, valamint az egyre több odalátogató külföldit, közöttük minket is. Ezúttal a veteránok együtt repültek az osztály újoncaival, az F-16-osokkal… Tovább »

Tanulójárat

Trautmann Balázs

aranysas.hu

A jelenlegi igen feszült biztonságpolitikai helyzet felértékelte a haderők, ezen belül is kifejezetten a légierő helyét és szerepét az elrettentésben. Az ütőképes légi armadához azonban nemcsak modern, 4++ vagy 5. generációs vadászbombázó, hanem alaposan felkészített pilóta is szükségeltetik.

Irány a körforgalom!

Kővári László

aranysas.hu

A repülőgépek a leginkább költséges közlekedési/harci eszközök, amelyek nemcsak megérdemlik, hanem igénylik is a gondos karbantartást, tárolást, üzemeltetést. Ezzel többnyire nincs is gond, azaz mégis.

Harcias mászókák

Zsig Zoltán

aranysas.hu

Néhány hónapja a közösségi oldalon láttam meg egy fényképet, mely kellemes emlékeket idézett fel. Szülővárosomban állt valaha egy parkban az a vadászgép, amely nagyban meghatározta gyerekkoromat, és hozzájárult ahhoz, hogy megszeressem a haditechnikát.

Égi szkanderezés

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Bár hivatalosan soha nem bocsátkozott nyílt háborúba egymással az Egyesült Államok és a Szovjetunió, a két nagy ellenség, de a világ számos pontján mégis egymás ellen küzdött a két ideológiai tábor. Ebben kulcsszerepet játszott a légierő is.

Űrpostások

Schuminszky Nándor

aranysas.hu

A bélyegek gyűjtése komoly hobbi, szerte a világon sokan gyűjtik a különlegességeket. Mivel a levél a ráragasztott bélyeggel sok-sok kézen megy át, és ha a „színes képecske” jól sikerült, már nemcsak a levél tartalma kerül a figyelem központjába, hanem a bélyeget is alaposan szemrevételezik. Tehát fontos propagandaeszköz is lehet!

Éneklünk és mentünk

Kárpáti Endre

aranysas.hu

Az európai kutató-mentő helikopteresek kétévenkénti találkozóját az idén Nordholzban, a német haditengerészeti légierő támaszpontján rendezték meg.

Kobrák az égen

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Nem sok olyan vadászgép volt a második világháborúban, amely annyira szélsőséges lett volna, mint a Bell P-39 Airacobra. A különleges kialakítású típust az üzemeltetők egy része kifejezetten utálta, míg mások imádtak vele harcba indulni.

A kártyaparti nyertese

aranysas.hu

Éjszakák és nappalok

aranysas.hu

Az ARANYSAS 2017. májusi számában mutatkozott be a RepTár az olvasóknak. Akik azóta ellátogattak az ország legújabb múzeumába, tapasztalhatták, hogy a szóban forgó cikkben említett programok megvalósultak. Ezen eseményekről szeretnénk tájékoztatni az érdeklődőket.

Betonbombázó

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Az 1940-es évek második felében Anglia intenzív nukleáris programba kezdett. Az atomfegyver célba juttatására a korábbi bombázók már nem voltak alkalmasak, ezért rohamtempóban új típusok fejlesztésébe fogtak.

Vesztesnek is lenni kell

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A Berijev tervezőiroda leginkább amfíbiáiról és más hasonló légi járműveiről híres. A hatvanas években új szállító repülőgépükkel egy jelentősen eltérő területre próbáltak meg betörni.

A brit oroszlán utolsó vadászata

Kővári László

aranysas.hu

Az Atlanti-óceán déli részén, Tűzföldtől keletre kb. 500 km-re található a zord klímájú, alacsony népsűrűségű szigetcsoport, amelynek hovatartozása a történelem során többször változott. Egyaránt sajátjának tekintette a Brit Birodalom, a franciák, a spanyolok és a legközelebb lévő Argentína is.

Egy nap - három földrész

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

A múlt század harmincas éveiben számos repülési rekord született. A pilóták igazi sztároknak számítottak. Akadtak ekkoriban olyan bátor nők is, akik bekapcsolódtak a kék ég meghódításába. A korszak egyik leghíresebb hajózója 23 évesen jutott el Afrikáig, majd világ körüli útra indult. Ünnepelt hírességként nemet mondott a náci eszméknek, így páratlan pályafutása a II. világháború után is folytatódhatott.

Közkívánatra

Magó Károly

aranysas.hu

A rendszerváltás után a vörös csillagot önkényuralmi jelképnek minősítették. Ezért 1991-ben a kitüntetések és jelvények viselését felfüggesztették, és elkezdődött az átalakulás. Az új jelképek kiválasztásánál szerencsére a magyar hagyományok kerültek előtérbe, ezért a korábban használt motívumok ismét felkerülhettek az egyenruhákra.