Archívum - 2017. október

Végtelen történet

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Ha bármikor megkérdezik tőlem, mi az az amerikai repülőgépekhez fűződő három program, amelyen igazán jókat tudok szórakozni, akkor az A-10C-k kivonása vagy hadrendben tartása, illetve a B-52H Superfortressek régóta aktuális újra-hajtóművezése körüli kavarás mellett mindenképp megemlítem az elnöki helikopterek típusváltását. Azaz annak elmaradását vagy többfelvonásos cseréjét. Vagy minek is nevezzem? Tovább »

Tűzkeresztség

Kővári László

aranysas.hu

2017. június 18-án késő délután légiharcra került sor Szíria középső területe felett. Az amerikai haditengerészeti légierő F/A-18E Super Hornet vadászbombázója lelőtte a szíriai légierő egyik Szu-22-esét.

Továbbszolgálók

Kővári László

aranysas.hu

A fenti kérdés a rendszerváltást követően hangzott el hazai katonai vezető szájából, amikor a légierő korszerűsítésének vitájában felmerült a meglévő repülőgép-állomány, konkrétan a MiG-21-es modernizálása és üzemidő-hosszabbítása.

A jövő elkezdődött

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Alig száz év alatt jutottunk el a fából, vászonból és drótokból összevarázsolt, aprócska motorral felszerelt, lassú és esetlen felderítőgépektől az F-35 Lightning II-es, ötödik generációs, nehezen észlelhető vadászbombázóig. De micsoda száz év volt ez s ezen belül is milyen izgalmas utolsó két-három évtized…

Távolbalátók

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A szárazföldi csapatok számára kiemelten fontosak a repülőegységek által nyújtott támogatások. Ezek felhasználása bonyolult feladat, amely speciálisan erre a szakterületre képzett katonákat igényel. Egy kis csapat áldozatos munkájának köszönhetően hazánk ezen a téren igen kedvező helyzetben van.

A királynő révbe ért

Kővári László

aranysas.hu

A brit Royal Navy történetében fontos esemény történt 2017. augusztus 16-án, ugyanis ekkor érkezett először honi kikötőjébe az Európában valaha épült legnagyobb hadihajó, az HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozó. Történelmi üzenete volt annak, amikor a portsmouthi kikötő bejáratánál az új hajó elhaladt a régmúlt dicsőségét hirdető HMS Victory mellett, amely annak idején nelson admirális parancsnoksága alatt a trafalgari csatában alapozta meg további hosszú időre a brit tengeri dominanciát.

Visszafoglalt légibázis

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A nyári nagy hadgyakorlat-sorozatnak egy nagyobb ejtőernyős művelet is részét képezte, melynek nemcsak az előkészületeit, de az egyik repülőgép fedélzetéről az ugrást is megtekinthette az ARANYSAS munkatársa.

Korszakváltás

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Azt hiszem, nyugodt szívvel állíthatom: a termonukleáris töltettel felszerelt interkontinentális ballisztikus rakétákat leszámítva az új Ford-osztályú repülőgép-hordozó jelenti majd a legnagyobb egy tonnára eső pusztító erőt. Korszakváltás a tengeren és a levegőben is.

Az ajtó a régi maradt

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A viszonylag ismert P-39 Airacobra igen érdekes vadászgép volt, melyet a második világháború minden frontján bevetettek. Volt egy utódja is, amely sokkal sikeresebbnek mondható, mégsem örvend túl nagy népszerűségnek.

Földi holdjárók

Schuminszky Nándor

aranysas.hu

Az asztronautákat pilótákból, mérnökökből, orvosokból és sok más tudományág képviselőiből válogatják ki, vagyis a földkerekség legkomolyabb embereinek számítanak. Legalábbis a közvélemény szemében. Pedig rájuk éppúgy vonatkozik a homo ludens, azaz a játékos ember meghatározás, mint a földet soha el nem hagyó embertársaikra. Bár az adott programban részt vevő űrhajósok minden egyes odafent eltöltött percét kitöltik feladatokkal, a szabadidejüket akár játékra is fordíthatják. A szerencsésebbeknek már alapból játszaniuk kellett.

Német ászok temetője

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

A második világháborúban, az észak-afrikai harcok során a Luftwaffe számos egysége küzdött a térségben, ám egy sem tett szert olyan nagy hírnévre, mint a 27. vadászrepülő-ezred. Ebben szerepet játszott az is, hogy az egység Messerschmittjeinek pilótafülkéjében számos híres ász repült, többek között Hans-Joachim Marseille, Günther Steinhausen és a nagy túlélő, Werner Schroer. A könyörtelen sivatagi csatatér azonban még a legtapasztaltabb hajózók sorait is megritkította.

Háborús veterán

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A két világháború között a csehszlovák repülőipar nagyarányú fejlődésnek indult, és sorra jelentek meg az újabbnál újabb típusok. Ezek a kornak megfelelő technikai színvonalon álltak, ami jó alapot nyújtott a légierő fejlesztéséhez és az exporthoz.

Az utolsó óriás

Obuch László

aranysas.hu

Az 1930-as évek vége felé a Luftwaffe már titkolni sem akarta katonai fejlesztéseit. 1936-ban nyíltan megjelent egy nagy hatótávolságú stratégiai bombázó megalkotására kiírt pályázat, amelynek célja a spanyol polgárháború és a majdani keleti front támogatása volt. A cikksorozat utolsó részében a Heinkel-gyár óriásgépének történetével ismerkedhet meg az olvasó.

Jubileumok

Magó Károly

aranysas.hu

Komoly hagyománya van a légierőn belül a jubileumokra készülő emléktárgyaknak. A rendszerváltás előtt főleg a kerámia- és fémplakettek jelezték az ünnepi alkalmakat, melyeken az évszámok, évfordulók, valamint a rendszerben lévő repülőtechnikák jelentek meg. Az elmúlt két évtized alatt a falra akasztható vagy az asztalon „díszelgő” tárgyak helyett a kis méretű emlékérmek, fém- és textiljelvények lettek az elterjedtebbek.