Archívum - 2017. november

Trónkövetelő született

Toldi Miklós

aranysas.hu

Ez ideig a kétévente megrendezésre kerülő moszkvai MAKS expó és repülőnap jelentette az orosz haditechnika bemutatásának alfáját és ómegáját a civil érdeklődők számára. 2015-ben indult útjára egy új, évente megtartott rendezvény, amely több helyszínen, szinte minden szegmensből merítve tárja elénk az orosz védelmi erők eszközeit és fejlesztéseit, ez az Army (Armija) Nemzetközi Katonai-Technikai Fórum.

Furcsa pár

Kővári László

aranysas.hu

Hazánkhoz viszonylag közel három jelentős nemzetközi repülőnapra is sor került augusztus végén, szeptember közepén. A szlovákiai Szliács, a lengyelországi Radom és a cseh Ostrava egyaránt elérhető távolságban található, és mivel régi tapasztalat alapján sohasem ért csalódás minket ezeken a helyeken, belekerültek a naptárba. A tervezésnél azonban már feltűnt, hogy probléma lesz, ugyanis a szervezők a szlovák és a lengyel eseményt pontosan ugyanarra a hétvégére időzítették. Mivel egyszerre két helyen nem lehetünk, ezért a nagyobb szabásúnak ígérkező radomi eseményre esett a választásunk.

Adatporszívók

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Ahol a WC-135 Constant Phoenix felbukkan, ott előbb-utóbb felrobban egy atomfegyver. S amerre pedig az RC-135V Rivet Joint repül, arrafelé az átlagnál nagyobb az esélye a terrorszervezetek vezetőinek a gyors és fájdalommentes elhalálozásra. Szorgos háttérmunkások ők, akik, ha lehet, kifejezetten kerülik a rivaldafényt…

Csonterősítés

Roelof-Jan Gort és Ralph Blok

aranysas.hu

Idén tavasszal ritka típus jelent meg a kelet-európai égbolton: az amerikai B-1B Lancer. A bombázók a feszültnek is nevezhető helyzet miatt települtek Angliába, és onnan vettek részt a különböző eseményeken. Tovább »

A felkelő nap ereje

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Meglehetősen ellentmondásos helyzetben van Japán, legalábbis, ami a fegyveres erőit jelenti. Egyfelől szorongatja őt az 1954-es, az önvédelmet hangsúlyozó törvény és annak kőkemény korlátai, másodsorban ott van Kína és Észak-Korea, melyek egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a szigetország számára.

Botrányos fotómozaik

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A légtérsértések okozta diplomáciai összezördülések nemcsak ellenséges országok közt, hanem egyazon szövetségi rendszeren belül is előfordulhatnak. Senki sem szereti, ha saját védett objektumainál más országok repülőgépei jelennek meg. Egy ilyen eseményre került sor 1965-ben Franciaország felett.

Sugárhajtású ördögök

Andrea Avian

aranysas.hu

A változtatható szárnynyilazású Tornado egy kiforrott, ám öregedő típus, amely ma már egyre kisebb mennyiségben áll szolgálatban. Olaszországban is csak egyetlen alakulat üzemelteti.

Tengerre, Pinocchio!

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A francia haderő 1955-ben döntést hozott az amerikai eredetű, ám hazai gyártású S-58-as leváltásáról. A légierő, a hadsereg és a flotta mind-mind szeretett volna egy új típust, melyet a licencgyártás, illetve az Alouette család miatt már jelentős tapasztalatokkal rendelkező francia ipartól várták.

Amerikai acél

Juharos Tamás

aranysas.hu

A második világháborút az orosz vér, a brit ész és az amerikai acél nyerte meg - hangzik a már-már közhelyes történészmondás. Testvérmagazinunkban, a REGIMENT 2017/5. számában írunk arról, hogyan történt a szovjet szárazföldi csapatok ellátása nyugati harceszközökkel. Most lássuk, mi lett a sorsa annak a több mint 11 ezer repülőgépnek, amely Amerikából és Angliából érkezett a Vörös Hadsereg megsegítésére.

Mindörökre első

Kővári László

aranysas.hu

1947. október 14-én furcsa jelenséget észleltek a kaliforniai Muroc közelében. A néptelen sivatagban és prérin a felhőtlen kék ég ellenére mennydörgésszerű robaj futott végig, amelyet azonban lakosság hiányában csak néhány adatrögzítő berendezésekkel felszerelt katona hallhatott. Az első hangrobbanás a repülés szuperszonikus korszakának beköszöntét jelentette.

Elkárhozott lelkek sikolya

Gál Gergely

aranysas.hu

Tobak Tibor Pumák földön-égen című könyvét olvasva ki ne képzelte volna el a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. vadászrepülő-osztályának szürke Messerschmitt 109 G-6-osait üvöltő pumafejjel az orrukon, ahogy kötelékben, hatalmas port kavarva emelkednek Veszprém-Jutas repülőtérről a Papod-hegy irányába 1944 nyarán.

Égi cirkálók

Czirók Zoltán

aranysas.hu

Az Osztrák-Magyar Monarchia repülőcsapatai az I. világháború egésze alatt komoly problémákkal küzdöttek a többmotoros bombázók tekintetében, és bár mindent megtett ennek orvoslására, nem koronázta siker az erőfeszítéseiket. Az egyik programnak, amelyhez nagy reményeket fűzött a k. u. k. Luftfahtruppe vezetése, az aszódi repülőgépgyár és rendhagyó kinézetű repülőgépe volt a főszereplője.

Sasok háborúja I.

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

Franciaország veresége és a dunkerque-i mentőakció után könyörtelen küzdelem tombolt a La Manche csatorna fölött. Az angliai csata legsikeresebb brit hajózója, Eric Lock majdnem annyi győzelmet aratott, mint Werner Mölders német ász a nyári és az őszi hónapok során. Érdemes összehasonlítani a két egymástól szinte mindenben eltérő pilóta pályafutását, elért eredményeiket, módszereiket és persze azt is, mi történt velük azt követően, hogy Berlin feladta az inváziós tervek végrehajtását. A cikk első része Mölderset, a második pedig Lockot mutatja be.

Az összetartozás jelképe

Magó Károly

aranysas.hu

2009-ben indult az ARANYSAS hasábjain az első cikksorozat, mely az egyenruhán hordott hímzésekkel foglalkozott. Az utolsó rész az akkori kutatások eredményét összegezte, de ahogy az elmúlt esztendők igazolták, nem volt teljes a kép. Gyűjtemények mélyéről, sőt külföldről is kerültek elő olyan darabok, melyek létezéséről korábban nem tudtak a gyűjtők sem, ezért ebben a részben visszatekinthetünk azokra a felvarrókra is, melyek akkor még ismeretlenek voltak.