Archívum - 2018. január

Imax mozi élőben

Kárpáti Endre

aranysas.hu

Axalp. Egy szó, amely egészen úgy hangzik, mint valami rövidítés, pedig valójában egy apró falu neve Svájcban. Az 1500 méter magasan fekvő település az év nagyobb felében meglehetősen csendes, ám télen az itt megszálló síelők élettel töltik meg a helyet. Viszont még a téli sportot űzők táborában sem annyira közismert a név, mint a katonai repülés fanatikusainak körében. Minden második év októberében ugyanis a szomszédos völgyben tartja meg a svájci légierő a rendkívül látványos, nyilvános levegő-föld éleslövészetét, így a mi szubkultúránkban a szó már inkább egy legendás rendezvény, mint egy hely neve.

Törött nyíl

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Sokak szerint jobb vadászgép lett volna, mint az F-4 Phantom II-es. Mások azt mondják, hogy vele halt meg a kanadai katonai repülőgépgyártás. Vannak, akik a politikusok hozzá nem értésének szimbólumát látják a bukásában. Egy biztos: senkit nem hagynak hidegen az Avro Canada CF-105 Arrow gyönyörű vonalai és tragikus sorsa…

Vérvonal

Kővári László

aranysas.hu

Keleti szomszédunkban újra előtérbe került egy dedikált harci helikopter rendszeresítésének terve. A román légierő eddig főként a licenc alapján gyártott Puma felfegyverzett verzióját alkalmazta tűztámogatóként, de ezek elsősorban szállítási feladatra optimalizált gépek. A kilencvenes években már felmerült az igény, akkor az amerikai Bell AH-1F Cobra licencgyártása volt tervbe véve Dracula néven. Ebből semmi sem lett, az új program már a legkorszerűbb AH-1Z Viper esetleges rendszeresítését célozza, de ugyancsak az erdélyi „vérszívó grófra” emlékeztető néven. Döntés azonban egyelőre nincs.

Egyedül nem megy…

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Ha van elátkozott katonai beszerzési program, akkor az az indiai légierő vadászgéptendere. Emberi ésszel szinte felfoghatatlan, hogy az egyre fontosabb geopolitikai helyzetbe kerülő, lélekszámát tekintve kontinensnyi ország hogyan nem képes egy épkézláb vadászprojektet lebonyolítani…

Változó idők

Kővári László

aranysas.hu

A Varsói Szerződés megszűnése és a NATO keleti bővítése nem vonta maga után az újonnan függetlenné vált országok haditechnikájának teljes és azonnali cseréjét, még hosszabb távon sem. Ennek több oka van, egyrészt az új nyugati hadifelszerelések „elszabadult” ára, valamint a régiek lehetséges üzemidő-hosszabbítása. A szovjet eredetű fegyverzet megfelelő modernizálást követően még használható egy ideig, így a térség országainak felszerelése eléggé színes képet mutat. Tovább »

Szimulátorbajnokok

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A Mi-17-es helikoptert üzemeltető NATO-tagországok együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza. A közös tevékenységnek a szimulátoros felkészítés is részét képezi. Szakmai szempontból is fontos esemény az évről évre megrendezett bajnokság, melyet az idén ismét a szolnoki katonák nyertek.

Villás farkú ördög

Sáry Zoltán

aranysas.hu

Amikor az Amerikai Egyesült Államok belépett a második világháborúba, csak három modernnek tekinthető vadászrepülőgép-típussal rendelkezett. Különleges kialakításának köszönhetően talán a P-38 Lightning volt közülük a legígéretesebb.

Bármilyen szereposztásban

Sáry Zoltán

aranysas.hu

A V bombázók közül sok szempontból talán az utolsóként hadrendbe állított Victor volt a legérdekesebb. Bár társai is furcsán néztek ki, az említett típusra ez még inkább igaz, ami már önmagában is felkelti a repülés barátainak érdeklődését.

Ilovszkoje

Szepesi József

aranysas.hu

Egy húsz évvel ezelőtt készült interjúval emlékezünk a tragikus doni áttörés 75. évfordulójára. Akkoriban az 1943. januári napok felidézése legtöbbször csak szűk körben történt, sok túlélő sorsát örökre megpecsételte a ludovikás múlt vagy a szekrények mélyéről előkerült régi fényképek, kitüntetések. Csak évek múltán mondták ki a politikusok és a történészek, hogy a 2. magyar hadsereg nem vesztette el a becsületét - ahogy azt a hírhedt napiparancs állította -, hanem a fogcsikorgató hidegben a lehetőségekhez képest megtettek mindent, hogy mentsék a menthetőt, a bajtársak életét.

Tűzvarázs akció

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

Franco tábornok megsegítésére néhány német vadászpilóta már azelőtt Spanyolországba érkezett, hogy megalakult volna a Kondor légió. A Luftwaffe állományának új nemzedéke a polgárháború alatt szerezhetett értékes tapasztalatokat, mégpedig éles helyzetben, valódi ellenség ellen küzdve. Hamarosan szemben találták magukat későbbi világháborús ellenfeleikkel, a franciákkal, majd a szovjetekkel is.

Kárpátalja, 1941. Június

Zsig Zoltán

aranysas.hu

A magyar katonák a II. világháborúban sokszor voltak szenvedő alanyai a szovjet légitámadásoknak. Most egy olyan esemény ismertetője következik, amelyre talán még a hivatalos hadba lépés előtt került sor.

Kicsiben és nagyban

Obuch László

aranysas.hu

A vasfüggöny nyugati oldalának egyik legnagyobb keleti mumusa volt a Mikojan-Gurjevics repülőgépgyár. Ha a szocialista tábor repülőgépeiről esett szó, egyszerűen csak MiG típusnak azonosítottak a laikusok minden szovjet gyártmányú vadászgépet. Természetesen a szakértők tisztában voltak a keleti blokk különböző géptípusaival, és a MiG-21-es megjelenése pánikot okozott a NATO-országok légierőinél.

Az összetartozás jelképe

Magó Károly

aranysas.hu

Az élet már bebizonyította, hogy nemcsak a katonák csapatszelleme miatt fontos egy kedvelt megnevezés vagy jelkép, hanem praktikus oka is lehet annak, ha névben, karjelzésben jól elkülönül egy katonai szervezet a többitől.