Archívum - 2018. február

A pusztító

Kővári László

aranysas.hu

Az orosz hadseregben rendszeresített Mi-28-as harci helikopterekkel már több konfliktusban is szereztek tényleges tapasztalatot, amelynek elemzése, hasznosítása folyamatban van. Ahogy minden más típus esetében, úgy az orosz fegyvereknél is igaz az a régi szlogen, hogy a puding próbája az evés, magyarán, bármilyen élethű szimuláció és gyakorlat sem tudja helyettesíteni a harci tapasztalatot.

Vízen járók

Trautmann Balázs

aranysas.hu

Ahhoz képest, hogy a II. világháborúban milyen fontos szerepet töltöttek be a vízről fel- és oda leszállni képes merevszárnyúak, mára szinte teljesen eltűntek. De csak szinte - szerencsénkre.

Viperafészek

Kővári László

aranysas.hu

A Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon gyártása 2017. szeptember 15-én befejeződött Forth Worthben, ahol a világ legnagyobb, egy mérföld hosszú hangárjában immár az ötödik generációs F-35 Lightning II előállításának felfuttatására készülnek. Az utolsó, 3640. F-16-os példány az iraki légierő igénye alapján készült Block 52-es volt, de ezenfelül még másfél tucat további gépre is van érvényes megrendelés. Érdekes módon indokoltnak látták azt, hogy a sorozatgyártás kiterjedt eszközrendszerét és a szakemberek egy részét áttelepítsék a dél-karolinai Greenville-be, ahol az esetleges újabb megrendelések teljesítése folyik majd, de csak 2019-től.

A felbérelt ellenség

Trautmann Balázs

aranysas.hu

A világ bármelyik légierejének becsületére válna, ha alig néhány hónapon belül 34 darab szuperszonikus vadászbombázó repülőgépet vásárolna. Pláne szép eredmény ez egy amerikai magánvállalattól. Tovább »

Felülnézet

Kővári László

aranysas.hu

A levegőben történő dolgok nyomon követése békében és háborúban egyaránt fontos, pláne olyan területek felett, ahol nincs vagy éppen hiányos a földi radarhálózat. A Szovjetunióban éppen ez volt a helyzet a hatvanas években, a messzi északi területeken nemcsak radarokból, hanem repülőterekből is kevés állt rendelkezésre. Pedig egy háború esetén az amerikai bombázók éppen az Északi-sark irányából közelítettek volna, így meg kellett oldani kellő időben a felderítésüket.

Blue Flag 2017

Carlo Kuit és Paul Kievit

aranysas.hu

A kétévente megrendezett Blue Flag gyakorlatsorozat legutóbbi eseményére 2017. november 2. és 16. között került sor az Izrael déli részén található Ovda légibázison. A felkészítésen számos külföldi légierő is megjelent.

Köldökzsinór

Schuminszky Nándor

aranysas.hu

A köldökzsinór köti össze az anyát és a magzatot, majd kis idővel a szülés után magától is megáll benne a lüktetés. Ha a pulzálás megszűnik, akkor elvágják, és ettől a pillanattól kezdve a világra jött gyermeket újszülöttnek nevezik. Bár nem pontos a hasonlat, de jó megközelítéssel elfogadható annak az összekötő kábelnek köldökzsinórrá való elnevezése, amelyek a múlt század 60-as éveiben az első, űrbe kilépő embereket a biztonságos űrhajóhoz rögzítették.

Kényszerleszállás

Kárpáti Endre

aranysas.hu

A második világháborúból számos tárgy, repülőgép látható a különböző múzeumokban. Ezek szemrevételezése is nagyon érdekes, de még intenzívebb élmény nyújtanak az eredeti környezetükben megmaradt emlékek, melyekért azonban sokszor egészen eldugott helyeket kell felkeresni.

Múzeum a város szélén

Szabó Béla

aranysas.hu

1988. február 23.: a szovjet Déli Hadseregcsoporttól kapott ll-14T típusú repülőgép az akkori Malév-hangár melletti kiállításával megalakult a „repülőtéri skanzen”. 2017: többszöri átalakítás és költözés után immár Aeropark néven a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljaitól nem messze várják a polgári repülés iránt érdeklődőket egy igazán impozáns kiállítással és változatos programokkal.

Repülőcsónakok harca

Czirók Zoltán

aranysas.hu

Az 1918. május 14-re virradó éjszaka az olaszok egy különleges vízi járművel igyekeztek bejutni a pólai kikötőbe, hogy az ott horgonyzó osztrák-magyar csatahajókban kárt tegyenek. A meghiúsult kísérletet követően repülőcsónakok indultak a velencei bázisról, hogy megkeressék az elveszett hajójukat, ám eközben összeakadtak a pólai tengerészrepülőkkel. Ádáz légi ütközet alakult ki, amelyet egy részt vevő magyar pilóta visszaemlékezése segítségével elevenítünk fel.

A légiharc nyolc parancsolata

Gál Gergely

aranysas.hu

Két óra a pokolban

Varga Csaba Béla

aranysas.hu

Joe Foss azon amerikai hajózók közé tartozik, akik nemcsak a II. világháború során harcoltak elképesztő hatékonysággal a japánok ellen, de a győzelmet követően a polgári életben is remekül megállták a helyüket. A dakotai farmergyerek nevét az tette híressé, hogy neki sikerült először túlszárnyalnia az I. világháborús amerikai ász, Eddie Rickenbacker győzelmi sorozatát.

Lovagrend

Magó Károly

aranysas.hu

Napjainkban minden bizonnyal Kecskemét a leghíresebb magyar reptér, mely a repülőnapoknak és a Gripenek nemzetközi szereplésének köszönhető. Az új típussal új felvarrók is „érkeztek”, melyek beszerzése a gyűjtők számára nem könnyű feladat.